Mladi i evropske vrednosti

Centar za proizvodnju znanja i veština (CPZV), projekat „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i OPENS2019 tokom ove godine sprovele su projekat „Mladi i evropske vrednosti“.

Osnovna svrha projekta jeste da se aktivnim uključivanjem dece i mladih u proces Omladinske prestonice Evrope i pripreme grada Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture Novi Sad 2021 unapredi aktivistički potencijal dece i mladih kako bi njihove generacije u budućnosti preuzele odgovornost za razvoj kulturnih vrednosti.

“Pokušali smo da približimo umetnike koji su duže vreme boravili i živeli u Evropskoj uniji srednjoškolcima, te da dodju zajedno do vrednosti koje su važne, posebno kada govorimo o životu u Evropi,” kaže ispred projekta “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, Milica Rašković.

Novosadski srednjoškolci su se tako kroz lične priče i prizmu mentora upoznali sa obrascima i modelima organizacije i rada u EU, a kroz mentorski proces podstaknuti su na kreiranje i realizaciju sopstvenih projektnih ideja. Kao rezultat mentorskog rada sa mladima, srednjoškolci su realizovali svoje male kreativne projekte.

“Ono što smo zajedno radili jeste neko prispitivanje vrednosti koje nisu samo evropske, nego prvenstveno ljudske. Pokušali smo zajedno da vidimo koje su razlike između Evrope, mog nekog iskustva i života u Španiji i života ovde i shvatili smo da nije ta netolarancija različita u inostravnstvu i kod nas. Naš projekat se na kraju svodi na to da osvestimo sve to, a to se mladima i dopalo. Oduševljeni su što mogu da učestvuju u stvarima koje se tiču poboljšanja njihovog života i društva u kom živimo,” objašnjava jedan od mentora, Đorđe Obradović.
Nevena je učenica gimnazije Svetozar Marković i od početka je uključena u projekat, kroz radionice o reciklaži.
“Dopale su mi se radionice jer sam naučila nešto novo, a pre svega o evropskim vrednostima i koliko je bitno da to znamo,” dodaje Nevena. Njena vršnjakinja, Marina, učenica je trećeg razreda Karlovačke gimnazije i jednako uključena je u projekat.
“Uz pomoć radionica načula sam mnogo toga novog, naučila mnogo o Romima u okviru svoje radionice i upoznala mnogo ljudi,” zaključuje Marina.
Pored toga, ustanove kulture i obrazovanja i organizacije koje se bave kulturom biće podstaknute i osnažene da realizuju programe koji doprinose svrsi ovog projekta, tako što će biti obučene za pripremu i realizaciju projekata u oblasti kulture, a koji neguju evropske vrednosti, i dobiće podršku u vidu pripreme projektnih predloga.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »