MLADI U CENTRU

„Novi Sad grad mladih – Srbija zemlja mladih“ projekat je u sklopu kojega će OPENS kao Omladinski savez udruženja „Novi Sad omladinska prestonica Evrope – OPENS“,  sprovoditi program od javnog interesa pod nazivom „Mladi u centru“. Zahvaljujući prethodnom zalaganju i aktivnostima koje je OPENS realizovao u Novom Sadu, Grad Novi Sad je prepoznajući važnost i ulogu, nastavio da pruža kontiunuranu podršku OPENS aktivnostima i programima i nakon titule Omladinske prestonice Evrope 2019 koji ostaju kao legat posle godine titule. Mladi su pokretačka snaga dešavanja u gradu, te su prema viziji OPENS-a, mladi u Srbiji su zdravi, ekonomski nezavisni, ravnopravni i aktivno doprinose održivom razvoju zajednice u kojoj žive i žele u njoj da ostanu.

Otvaranjem Omladinskog centra, Novi Sad će biti oplemenjen za još jedan multifunkcionalni prostor za mlade, čije je otvoranje predviđeno na Dan mladih, 12. avgusta 2021. godine. OPENS omladinski centar predstavlja rezultat zajedničkog 20-godišnjeg kontinuiranog rada i saradnje mladih, njihovih udruženja i Grada Novog Sada na unapređenju položaja mladih, a koji je prepoznat i nagrađen prestižnom titulom Omladinska prestonica Evrope Novi Sad 2019 – OPENS 2019. Centar kojim će upravljati mladi, površine je od oko 950 metara kvadratnih i nalazi se u Kreativnom distriktu grada, tzv. Kineskoj četvrti.  Sama zgrada je u vlasništvu Grada što dalje znači da će Grad Novi Sad biti prvi grad u Srbiji koji ima infrastrukturu namenjenu mladima i omladinskim aktivnostima. Grad Novi Sad, koji je ugovornim odnosom poverio OPENS savezu upravljanje Omladinskim centrom OPENS, koji ima mandat da prostor opremi i kreira sadržaje od značaja za mlade, ali i obezbedi pravo na korišćenje prostora svim akterima omladinske politike u Novom Sadu.

Koristeći postignuća i iskustva iz procesa Omladinske prestonice Evrope Novi Sad, u periodu od 2016. do 2020. godine, OPENS savez je resurs centar koji radi na osnaživanju mladih i osoba koje rade sa njima, kao i omladinskih organizacija i organizacija za mlade. Senzibiliše zajednicu i razvija omladinsku politiku. Kroz programsko delovanje podiže kapacitete mladih, udruženja mladih i za mlade i senzibiliše javni i privatni sektor u odnosu na pitanja mladih. Ono što OPENS savez zagovara u procesu transforamcije omladinske politike, jeste kreiranje programskog višegodišnjeg finansiranja i kreiranja institucija na lokalnom nivou osnovanih od strane republičkih i lokalnih organa u partnerstvu sa organizacijama civilnog društva po predloženom modelu OPENS-a.

Neke od mnogobrojnih vrednosti za koje se OPENS zalaže svakako da je odgovornost prema mladima, inovativnost, participativnost, odgovornost i profesionalnost, kompetentnost, verovanje u dijalog, kao i transparentnost. Prema principima rada, OPENS kontinuirano osluškuje potrebe mladih, radi sa mladima i za mlade, analitički i strateški pristupa problemima mladih, umrežava i ulaže u kapacitete i partnerstva. OPENS direktnim radom obezbeđuje bolju informisanost, razvoj znanja, veština i vrednosti kod mladih. Pruža podršku ličnom i socijalnom razvoju, gde unapređuje sadržaje za kvalitetno provođenje slobodnog vremena mladih.

Motivacija OPENS-a je upoznati što više mladih sa OPENS programom i aktivnostima. Želimo da pokažemo da smo adekvatan društveni akter kao omladinska organizacija od kredibiliteta, da imamo mogućnost, znanje i iskustvo da kreiramo promene u društvu, da predlažemo i učestvujemo u kreiranju omladinske politike na osnovu potrebe mladih. Mladi imaju moć da kreiraju društvo u kome žele da žive – mladi su u centru.

 

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »