NACIONALNA NAGRADA ZA VOLONTIRANJE NOVOSADSKOM VOLONTERSKOM SERVISU

Program volontiranja Novosadski volonterski servis je nagrađen priznanjem za angažovanje, neizmerni rad i trud, kao i dopirnos svojoj zajednici.

Novosadski volonterski servis (NVS) je platforma organizovanja volonterskog rada u Novom Sadu. Nastala je na inicijativu Evropske prestonice mladih 2019 i Evropske prestonice kulture 2022. Zasnovan na metodologiji uspostavljanja lokalnih volonterskih centara koja može da pruži podršku svima koji žele da pokrenu određene promene i da u njih uključe građane/volontere. Akcenat je stavljen na programe Evropske prestonice mladih 2019 i Evropske prestonice kulture 2022 i organizacija i institucija partnera prestonica. Servis je osim na mlade i kulturu usmeren na organizatore volonterskih aktivnosti u sportu, zdravlju i socijalnoj zaštiti ekologije i zaštiti životne sredine.

Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv dodeljuje nagrade za najbolji program volontiranja, kao i za najbolju volontersku akciju i za volontera/ku godine. Stručni žiri, sačinjen od predstavnika civilnog, državnog i biznis sektora, odabrao je one koji su se svojim delovanjem, zalaganjem i uključivanjem istakli u volontiranju tokom proteklih godinu dana. Ove godine posebna pažnja usmerila se ka inicijativama koje su realizovane u periodu krize izazvane pandemijom koronavirusa, kada se posebno pokazalo koliko su solidarnost i volonterski duh važni za jačanje zajednice u kojoj živimo. Novosadski volonterski servis je nagrađen za Poseban volonterski doprinos tokom Kovid krize.

– Volontiranje treba praktikovati i vežbati svaki dan, u miru i harmoniji raditi i graditi vrednosti solidarnosti, humanosti, mira i tolerancije. Da li je ovo samo još jedan od dokaza da je Novi Sad prepoznat kao primer dobre prakse kada je reč o volonterskim akcijama, objasnio nam je Vojislav Prkosovački, rukovodilac Novosadskog volonterskog servisa:

– Ovo je prvenstveno nagrada volontera Novog Sada koji su tokom 2020. solidarno, hrabro i disciplinovano bili podrška u procesu smanjenja efekata pandemije i bili od pomoći ne samo seniorima već i svim drugim stanovnicima u nevolji.

Nagrade su potvrda za dobar smer u kojem se određena pojava kreće. Ovom nagradom smo dobili još jednu potvrdu da kada sistemski razmišljamo, podjednako uključujemo sve partnere u jedan sinhronizovan sistem možemo dobiti odlične rezultate. Partnerski duh, podela odgovornosti podjednako u uspehu i u neuspehu su, razumevanje pojma volontiranje i uvažavanje svakog volontera tokom aktivnosti i stavljenje bezbednosti i sigurnosti na prvo mesto tokom volontiranja su elementi održivosti programa. Podjednako, ovo je i odgovornost za sve volontere i organizatore volonterskih aktivnosti da nastave sa kvalitetnim radom u narednom periodu.

Nagrada za korporativno volontiranje uspostavljena je u našoj zemlji 2011. godine povodom obeležavanja Evropske godine volontiranja od kada je, Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv dodeljuju godišnje. Od 2017. godine, nagrada se dodeljuje i organizacijama i pojedincima.

Prisetimo se nedavnih uspeha NVS-a u prethodnom periodu, kada je novosadskim volonterima dodeljena Oktobarska nagrada Grada Novog Sada. Nagrada se dodeljuje povodom obeležavanja 23. oktobra – Dana oslobođenja Novog Sada, kao društveno priznanje za izuzetne rezultate u radu, dela i najviša dostignuća i ostvarenja, postignuta u toku jedne ili više godina, u oblasti privrede, društvenih i drugih delatnosti.

 

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »