Nagrade za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju

Ovogodišnji nagradni konkurs “Etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju” organizovan je u saradnji Institutom za javno zdravlje Vojvodine u sklopu 8. Festivala mentalnog zdravlja, a u okviru OPENS programa Pripazi na ton. Pripazi na klik.

O konkursu Etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju

Važnost ovog konkursa ogleda se u činjenici da mediji imaju važnu ulogu u formiranju i podizanju društvene svesti o problemima mentalnog zdravlja kroz način izveštavanja o njima. Nagrada za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju ima za cilj da promoviše adekvatno, nesenzacionalističko i etičko izveštavanje kao i da podstakne unapređenje medijskog praćenja tema važnih za dobrobit i mentalno zdravlje stanovništva.

Želja je da se ovim konkursom osvetli etička, profesionalna kultura izveštavanja o mentalnom zdravlju.

Novinari i novinarke na teritoriji Srbije imali su priliku da kandiduju svoje novinarske izveštaje na različite teme – aktuelne događaje koji su povezani sa mentalnim zdravljem i/ili mentalnim zdravljem mladih: društvene ili lične izazove kad je u pitanju mentalno zdravlje, uticaj kulturoloških normi na mentalno zdravlje, izveštavanje o potrebama osoba sa problemima mentalnog zdravlja, izveštavanje o društvenoj kulturi, procesima, praksama kada je u pitanju mentalno zdravlje i druge teme koje odgovaraju na temu mentalnog zdravlja.

O tome koji novinarski izveštaji su na najadekvatniji način obradili temu mentalnog zdravlja, odlučivao je četvoročlani stručni žiri koji su činile:

  • šefica odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu – dr. Smiljana Milinkov
  • novinarka omladinskog radija O radioJelena Božić
  • psihološkinja i naučna saradnica odseka za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu – dr. Milica Lazić
  • novinarka i PR Festivala mentalnog zdravlja – Sanja Kosović

Nagrađeni novinarski izveštaji

Nagrade za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju dodeljene su u 4 kategorije:

Tekst/onlajn portal

Nagradu u kategoriji tekst/onlajn portal dobila je Maja Savić za tekst “Svedočenje bivše radnice staromoravičkog “Otthona”: “Generalno, strašno i nehumano jesteobjavljen na portalu Magločistač.

TV prilog

U kategoriji TV prilog nagrada je dodeljena Ljubici Balać za emisiju “Život u rukama, emitovanoj na Radio-televiziji Vojvodine (RTV).

Radio/podkast

U okviru kategorije radio/podkast nagradu je dobio Petar Klaić, za radio emisiju “Bipolarni svet Elene Dudok, objavljenoj na Oradiju.

Posebno priznanje dodeljeno je Žoltu Hercegu, za kratki film “Antika”, emitovanom na Pannon RTV.

Nagrada mladih

Posebnu nagradu za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju mladih dodeliti žiri sastavljen od strane mladih osoba koji su u svom radu ili životnom iskustvu usmereni ka zaštiti i promociji mentalnog zdravlja. 

Posebna nagrada mladih dodeljena je Aleksandru Đokiću, za tekst “Deci iz Ribnikara potreban osećaj sigurnosti – neophodno osluškivati njihove potrebe i sačekati da budu spremni da govore, objavljen na portalu Mladi.

Konkurs “Etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju” realizovan je u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine uz podršku Gradske uprave za zdravlje, a kroz OPENS-ov program “Pripazi na ton. Pripazi na klik.” uz podršku Gradske uprave za sport i omladinu u okviru projekta “Mladi u centru održive zajednice.”

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »