DODELJENE SU NAGRADE ZA ETIČKO IZVEŠTAVANJE O MENTALNOM ZDRAVLJU

U okviru 7. Festivala mentalnog zdravlja organizovanog od strane Instituta za javno zdravlje Vojvodine i u okviru projekta Pripazi na ton. Pripazi na klik. koji OPENS realizuje uz podršku Gradske uprave za sport i omladinu Grada Novog Sada, 19. oktobar je bio u znaku etičkog izveštavanja o mentalnom zdravlju.

Kao rezultat konkursa koji su IZJZV, Festival mentalnog zdravlja i OPENS realizovali tokom septembra meseca, a na koji se prijavilo više od 27 različitih novinarskih priloga, nagrađeni su:

  • Jovana Kožlović za prilog Mentalno zdravlje sportista – “Medalje kao okovi” u kategoriji TV prilog;
  • Jasna Grizer za tekst “Veza između posleporođajne psihoze i bipolarnog poremećaja: Iskustva Ane i Jasne”, objavljenom na Portalu o invalidnosti u kategoriji onlajn portali;
  • Dunja Janković za tekst “Kada se šetamo, ja gledam u nebo” objavljenom u magazinu LICEULICE u kategoriji štampani mediji;
  • Jelena Božić za prilog “Mentalno zdravlje ne isključuje prisustvo neprijatnih emocija” emitovanog u radijskoj emisiji “U kakvoj zemlji želim da živim” na Omladinskom radiju u kategoriji radijske emisije;

Za najbolje su proglašeni oni novinarski prilozi koji su bili u skladu sa etičkim kodeksom novinara Srbije i koji, pored što ukazuju na postojeći problem, normalizuju temu mentalnog zdravlja i nude rešenja, izdvaja psihološkinja i članica žirija Milica Lazić.

Pored stručnog žirija koji je dodelio gorepomenute nagrade, petoro mladih osoba čija su profesionalna i lična iskustva direktno povezana sa temom očuvanja mentalnog zdravlja dodelili su omladinsku nagradu za dva novinarska priloga:

  • Jeleni Božić za prilog “Mentalno zdravlje ne isključuje prisustvo neprijatnih emocija” emitovanog u radijskoj emisiji “U kakvoj zemlji želim da živim” na Omladinskom radiju u kategoriji radijske emisije;
  • Petru Klaiću za prilog “Siguran prostor za besplatnu psihološku pomoć” emitovanog na Omladinskom radiju u kategoriji radijske emisije;
  • Anđeli Andrijević za podkast “Podsve(s)t: Ep7: Prevencija suicida” ali i za kontinuirani rad na temu mentalnog zdravlja.

TRIBINE O MENTALNOM ZDRAVLJU

Održane su i dve tribine posvećene temi mentalnog zdravlja.

Etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju na kojoj su učestvovale psihološkinja dr Milica Lazić, novinarka Dragana Prica Kovačević, psihološkinja Dragana Nešin i psihološkinja i članica programskog odbora FMZ Tanja Bokun. 

Fokus ove tribine bio je raspravljanje trenuntnog stanja u tradicionalnom medijskom prostoru, analiza pristupa novinara i medijskih urednika ka temi mentalnog zdravlja i kao jedan od zaključaka se navodi da, iako i dalje postoji izuzetno velika količina priloga i naslova koji krše skoro sve kodekse etičkog izveštavanja, izuzetno je što danas postoje pozitivni primeri pravilnog izveštavanja o ovako važnoj temi. Podvučena je i važnost kolektivne odgovornosti u kontekstu uviđanja i prijavljivanja neadekvatnog sadržaja na internet portalima i društvenim mrežama.

Fotografija: Aleksandra Ćurić

Druga tribina, Influenseri mentalnog zdravlja, ticala se istraživanjem savremenog medijskog prostora – interneta i društvenih mreža – uz razgovor sa četvoro mladih, aktivnih i angažovanih kreatora digitalnog sadržaja: Anom Petrović ispred projekta StripoterapijaAndrijom Mladenovićem Ivanom Manojlović ispred Infuzije pozitivnosti i “tradicionalnim influenserom” Lazarom Filipovićem. Iako su njihovi pristupi temi potpuno drugačiji, kolektivni zaključak jeste da je danas od izuzetne važnosti glasno govoriti o ličnim iskustvima sa poteškoćama u mentalnom zdravlju, metodama zdravog, afirmativnog i pozitivnog pristupa rešavanju samog problema, ali i o važnosti tačno izabranih reči koje, ne samo influenseri već svako od nas, ostavljaju za sobom u digitalnom prostoru.

Fotografija: Aleksandra Ćurić

Posetioci događaja imali su priliku da posete i izložbu digitalnih ilustracija i stripova Stripoterapije, Infuzije pozitivnostiNine Racić (Nina terapeut).

Fotografija: Aleksandra Ćurić

Povezani članci:

Devojke u svetu tehnologija

OPENS i UNICEF Srbija sa ponosom predstavljaju program Devojke u svetu tehnologija kroz koji želimo da podstaknemo i osnažimo učešće mladih devojaka u ICT obrazovnim aktivnostima. Ovim povodom te pozivamo

Opširnije »