NEDELJA STUDENATA – NOVI KORACI U STARIM CIPELAMA

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana studenata,  u periodu od 10 – 17. novembar 2020. godine, #OPENS tim će drugu godinu za redom, organizovati studentske debate na Univerzitetima.

Gotovo već 80 godina, 17. novembar obeležava se kao Međunarodni dan studenata u znak sećanja na noć u kojoj su 1939. godine, Nacisti ušetali  u češke univerzitete, te usmrtili studente i poslali ih u koncentracione logore. Danas ovaj dan obeležavaju studentske organizacije u celom svetu. Studenti smatraju da bi trebalo da im se skrene pažnja kako bi bili svesni da imaju jednu posebnu ulogu u društvu, te da bi trebalo da budu ponosni na to što imaju titutu studenta.

STUDENTI KAO POKRETAČI PROMENE U DRUŠTVU

Međunarodni dan studenata se obeležava nizom predavanja, akademija i debata. Obeležavanjem tog dana podsećamo se da moramo biti aktivni, misliti na svoja prava i obaveze, te biti noseći stub društva u kome mladi nisu budućnost već sadašnjost. Omladinska prestonica Evrope Novi Sad taj dan obeležava debatom.

OPENS tim će posetiti tri univerzitetska grada Niš, Kragujevac i Beograd i u saradnji sa studentskim organizacijama i Studentskim parlamentima organizovati  studentske debate sa krovnom temom: ”Novi koraci u starim cipelama“. Tema je nastala zbog situacije izazvane virusom COVID-19, te će se realizovati u formatu američke parlamentarne debate u skraćenoj formi. Timovi treba da broje tri člana, sa tim da je  jedan član zamena.

OPENS će prilikom poseta Univerzitetima, studentima i rektorima predstaviti svoj kako dosadašnji rad, tako i planove za budućnost.

Nedelja studenata će se svečano završiti u Novom Sadu, na Međunarodni dan studenata 17. novembra 2020. godine.

Uskoro više informacija o prijavi na debatni turnir za studente iz Novog Sada. 

Studentske organizacije partneri koje su pružile podršku u realizaciji debatnog turnira:

-Savez studenata Univerziteta u Novom Sadu

-Omladinska organizacija inovacija i tradicija, Beogradu

-Udruženje studenata Pedagoškog fakulteta u Užicu

-Savez studenata Univerziteta u Nišu

– Udruženje studenata Pravnog Fakulteta, Kragujevac

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »