Nova tura participativne demokratije

U kulturnoj stanici Eđšeg održana je obuka za facilitatore u trajanju od tri dana i okupila je ljude koji su motivisani da rade sa mladima i da saslušaju njihove potrebe. Obuci su prisustvali facilitatori koji će voditi proces participativnog budžetiranja u okviru programa “Uključi se, pronađi rešenje“ u srednjim školama u Novom Sadu.

Paritcipativno budžetiranje je mehanizam participativne demokratije koji omogućava građanima da direktno utiču na donošenje odluke o trošenju budžetskih sredstava dok su facilitatori tu da im približe ceo ovaj proces. Omladinska prestonica Evrope Novi Sad, još prošle godine odlučila se da implemetira ovu metodu u mikro zajednicu – kao što je srednja škola.

„Bitno je da osoba koja radi sa mladima bude edukovana. Njima nisu bliski pojmovi poput “participativnog budžetiranja“ i možda im deluje odbojno, ali je sve to zapravo jedan lep i zanimljiv proces. Takođe je bitno da osoba koja je facilitator bude motivisana da radi sa mladima i da poštuju njihove odluke, a sve veštine koje su im potrebne za to, dobiće kroz ovu obuku,“ kaže programska koordinatorka OPENSa, Aleksandra Ilijin.

Obuka nije nužno fokusirana na omladinske radnike, već i ljude drugih profila koji su zainteresovani za rad sa mladima. Da bi se proces uspešno sproveo, neophodno je da osobe koje ga vode imaju potrebna znanja o participativnoj demokratiji i njenim mehaniznima, ali i veštine rada sa različitim grupama ljudi.

OPENS već drugu godinu za redom organizuje obuku za facilitatore, a ove godina ostvarila se saradnja i sa Fondacijom 2021.

„Saradnja sa OPENS-om je veoma važna s obzirom da su oba naša projekta od nacionalnog značaja i da se realizuju u Novom Sadu. Neophodno je da se usaglasimo  oko polja koja su nam u  fokusu a to su mladi i kultura. Takođe u obe prestonice, imajući u vidu da su evropske, proces demokratizacije jeste ključna vrednost koja se podstiče i neguje. OPENS je prošle godine već realizovao ovaj program participativnog budžetiranja te nam je njihovo iskustvo izuzetno važno. Verujemo da ćemo zato sa prethodnim iskustvom i ujedinjenim snagama ovog puta dati još bolje rezultate i uključiti još više mladih ljudi,“ kaže rukovoditeljka sektora Razvoja programa ispred Fondacije 2021, Milica Rašković.

U narednom periodu biće organizovan još jedan trening koji će se baviti dodatnim setom veština i gde će akcenat biti na radu na komunikaciji sa mladim ljudima.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »