Novi omladinski delegati Srbije u UN su tu!

Još od početka 80-tih, Ujedinjene nacije više pažnje posvećuju mladima i temama od značaja za mlade. Tokom 1995. godine, na desetu godišnjicu Međunarodne godine mladih, UN usvajaju „Svetski program akcije za mlade“. Program poziva vlade da podrže učešće mladih u međunarodnim forumima, putem uključivanja mladih predstavnika u državne delegacije na Generalnoj skupštini i drugim skupovima za mlade u sistemu Ujedinjenih nacija na kojima učestvuju mladi. Program „Omladinski delegati u Ujedinjenim nacijama“ je jedan od zvaničnih kanala za učešće mladih u Ujedinjenim nacijama i već je uspostavljen više od 30 zemalja širom sveta. Konkretnije, to znači da kada je reč o Ujedinjenim nacijama, mladi itekako imaju glas.

“Upravo je iz tog razloga i Srbija uključena u taj program. Projekat Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama je deo ukupnih nastojanja Udruženja za Ujedinjene nacije Srbije na podsticanju učešća mladih u programima Ujedinjenih nacija i afirmaciji značaja UN-a među mladima u našoj zemlji. Države-članice UN odavno su prepoznale da stvaralaštvo, energija i ideali mladih ljudi imaju vitalan značaj za razvoj društava u kojima žive,” kaže Milorad Kondić iz Udruženja za UN Srbije (UNA Serbia).

U izboru omladinskih kandidata Srbije u Ujedinjenim nacijama učestvovao je i OPENS.

“Kao jedan od osnovnih stubova za koje se OPENS zalaže jeste uključivanje mladih u procese donošenja odluka kako na lokalnom, tako na nacionalnom, regionalnom, pa i internacionalnom nivou. Sam proces i projekat UN youth delagati Srbije daju priliku mladima iz Srbije da učestvuju u sklopu delegata Republike Srbije na važnim događajima koje organizuju Ujedinjene nacije, na konferencijama, samitima, pa čak i na sastanku Generalne skupštine, gde će moći da razmenjuju iskustva i znanja koja su stekli sa vršnjacima iz celog sveta, ali isto tako ta učestvuju u kreiranju politika, strategija i dokumenata na internacionalnom nivou”, objašnjava coordinator OPENSa, Vukašin Grozdanović.

Omladinski delegate Srbije u UN će biti na zasedanju Generalne skupštine u oktobru gde će moći da organizuju i sastanak na marginama zasedanja sa temom Omladinske prestonice Evrope i gde će u govoru koji budu držali pred Ujedinjenim nacijama spomenuti Omladinsku prestonicu Evrope.
U novembru je planirano učešće na Savetu za ljudska prava UN u okviru “Foruma o ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava”, a u januaru sledeće godine je ECOSOC Youth Forum, opet još jedna prilika da se organizuje još jedan panel o Omladinskoj prestonici Evrope Novi Sad 2019 i da se prezentuje ono što mi planiramo, šta smo uradili i koje smo rezultate do sada napravili.

Tijana Čupić i Nikola Petrović novi su omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama za mandat 2018/2019! Izabrani mladi u trajanju svog mandata imaju priliku da prisustvuju zasedanjima UN-a, uče o radu ove organizacije, unapređuju omladinsku politiku u našoj zemlji, ali i učestvuju u donošenju odluka bitnih za mlade.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »