Okrugli sto: Omladinske prestonice Evrope i Afrike

Osnovana mreža Omladinskih prestonica Evrope

Na inicijativu tri omladinske prestonice: Novog Sada, Maribora i Kluža, nakon 11 godina, u Novom Sadu, formalizovana je Mreža omladinskih prestonica Evrope, a potpisnici su bili gradonačelnici prethodnih omladinskih prestonica. Od ovog momenta, Mreža Omladinskih prestonica Evrope može zajednički da kreira projekte i aplicira pred međunarodnim fondovima, kao i da se formalno predstavlja.
„Mislim da smo podigli standard kao Evropska prestonica mladih na jedan viši nivo i neće biti lako narednim prestonicama da prate taj tempo. Novi Sad je jedanaesti grad koji nosi titulu omladinske prestonice Evrope i kao takav, uspeo je da okupi prethodne, a vreme će
pokazati i buduće prestonice u jednu novu organizacionu celinu,“ kaže gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

Potpisivanje dokumenta značajno je ne samo za region, odakle je potekla inicijativa, već i za ostale prošle i buduće omladinske prestonice Evrope, a prvenstveno za same mlade.
„Biće više programa, više projekata, različitih inicijativa i saradnje između ovih gradova. Formalni okvir će nam pomoći da lakše pristupamo fondovima i da lakše razmenjujemo ideje mladih i aktivnosti,“ kaže koordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović.
Ideja je da se na taj način osigura održivot svih programa, te da gradovi ne sijaju samo u godini kada nose titulu, već da se programi kontinuirano razvijaju i narednih godina.
“Kluž je bio Omladinska prestonica 2015. godine i tokom te godine uspeli smo da uradimo neverovatne stvari. Da postanemo centar mlade Istočne Evrope, da se osnuju novi programi i centri za mlade, te da zadržimo mlade u Ruminiji. To je ono što suštinski treba da donese titula, a formalizovanje ovakve mreže, može samo da nam pomogne kada je reč o održivosti,” objašnjava gradonačelnik Kluža, Emil Bok.

U Novi Sad je ugostio gradonačelnike iz Brage (Portugal), Kluža (Rumunija), Maribora (Slovenija), Soluna (Grčka) i Gandže (Azerbejdžan). Novog Sad dobijaju mogućnost da direktno razmenjuju iskustva, znanja i da razvijaju zajedničke programe koji će se
realizovati širom Evrope. Mreža Omladinskih prestonica Evrope moći će zajednički da kreira projekte i aplicira pred međunarodnim fondovima, kao i da se formalno predstavlja. Sedište mreže biće u Klužu (Rumunija), a predsednica mreže je koordinatorka za međunarodnu saradnju OPENS-a Valentina Antić.

Novi Sad – Asuan deklaracija

Nakon osnivanja Mreže gradova Evropskih prestonica mladih, u Novom Sadu potpisan je i dokument kojim se inicira bliža saradnja Evropskih prestonica mladih i Afričkih prestonica mladih u budućnosti, a počevši od Novog Sada i Asuana, odnosno Srbije i Egipta. Novi Sad – Asuan deklaracija na taj način će trasirati put budućoj saradnji evropskih i afričkih omladinskih prestonica, ali i omogućiti održivost Mreže omladinskih prestonica Evrope.

„Ovde možemo da vidimo kako Evropa radi sa omladinom i to ćemo mi moći da primenimo u Africi. Voleo bih da bude još mnogo ovakvih susreta i sastanaka na kojima ćemo moći da učimo jedni od drugih i da razmenjujemo iskustva, što je najbitnije,“ kaže Guverner Asuana, ministar Ahmed Ibrah. Globalni izazovi nameću potrebu pune saradnje čitavog čovečanstva. Islamofobija, antisemitizam, rasizam i pokušaji revizije istorije 20. veka, danas tako prisutni u pojedinim delovima sveta, mogu se pobediti jedino saradnjom omladine i zato ovaj skup veoma značajan, a Svetski omladinski forum dokaz je da donosioci odluka veruju da su današnje mlade generacije najobrazovanije, digitalno pismene, da razumeju različitosti i zaslužuju da im se pruži prilika da taj svoj potencijal primene za opšte dobro, poručeno je na skupu.

„Ovo je bitan događaj, ne samo za Novi Sad, nego za celu Srbiju. Ovo je jedna lepa priča koja je počela u Novom Sadu, a koja može da omogući mnogo konkretnih projekata u budućnosti,“ kaže gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Afrika i Srbija će imati priliku da rade na zajedničkim aktivnosti i otvoriće polje za saradnju između mladih, tako što će organizovati aktivnosti u oblasti muzike, sporta, kulture…
„Danas smo bili prisutni na dva zanimljiva događaja i oba su pod inicijativom umrežavanja i približavanja saradnje. Cilj svega ovoga jeste da se obezbedi održivost svih programa koje smo pokrenuli kako bismozadržali mlade u zemlji,“ objašnjava koordinator OPENS-a, Vukašin Grozdanović.

Deklaracija Novi Sad – Asuan će na ovaj način otpočeti buduću saradnju evropskih i afričkih omladinskih prestonica. Na isti dan je osnovana i Mreža gradova Evropskih prestonica mladih, pa je tako Novi Sad u jednom danu zakoračio dublje u Evropu, ali i na polje Afrike.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »