Omladinska prestonica u Berlinu: šanse i obaveze

Omladinska prestonica Evrope Novi Sad predstavila je u Berlinu mogućnosti za mlade u 2019. godini, kao i globalnu i evropsku dimenziju ove titule. Ovo je peti evropski centar u kom je Grad mladih otvorio vrata nekoliko desetina stranih ambasadora, predstavnika nemačkog parlamenta, međunarodnih omladinskih organizacija i diplomatskog kora. Prijem je organizovan u Ambasadi Republike Srbije u Berlinu.

“Mi moramo da razvijamo pre svega ekonomiju. Što više mladih domaćih firmi i startapova daje mogućnost mladima da se dokažu jer je danas ključna stvar otvoriti se ka budućim projektima, a to je digitalizacija i IT industrija. Ovako prestižne titule koje je Novi Sad dobio istovremeno daju veliku šansu gradu, ali predstavljaju i veliku obavezu da se Grad i čitave zemlja predstave u dobrom svetlu,” objašnjava NJ. E. ambasador Srbije u Berlinu, Dušan Crnogorčević.

Ideja predstavljanja ambasadama i diplomatskom koru evropskih gradova jeste da se stvori prostor za umrežavanje i partnerstvo sa organizacijama i institucijama iz Berlina, kao i da se šira zajednica informiše o aktivnostima u Novom Sadu u 2019. godini. Prijemi koje Omladinska prestonica Evrope Novi Sad, uz podršku Grada Novog Sada i Ministartsva spoljnih poslova organizuje u omladinskim centrima širom Evrope, dolaze u trenutku kada Savet Evrope najavljuje gotovo potpuno smanjenje budžeta koji se izdvaja za mlade u Evropi.

“Ovi prijemi imaju dvojaku važnost. Naši ljudi u inostranstvu razumeju kontekst u kom predstavljamo šta sve radimo i mogu da pomognu u traženju partnera za ostvarivanje programa koje sprovodimo i mogu biti most između nas i francuskih partnera. Mislim da je takođe važno da dijaspora bude upoznata sa time šta se dešava u Novom Sadu i koliko napredujemo. Projekat OPENS 2019. godine je naš projekat za budućnost. Želimo da u ovoj i u svim predstojećim godinama, svojim primerom pomognemo razvoju i poboljšanju uslova života za mlade u celoj zemlji,” kaže koordinator OPENS-a, Vukašin Grozdanović.

Sve to je neodrživo ukoliko ne razmišljate dugoročno i kako je svaki program samoodrživ bez obzira na donatore. Trenutni zakon o mladima koji je na snazi u Republici Srbiji, prema ocenama mnogih nije funkcionalan, budući da je samo deklarativan i zahteva unapređenja koja bi doprinela upravo održivosti programa. Prema rečima državnog sekretara za omladinu i sport, Darka Stanića, Novi Sad jeste pionir omladinske politike u Srbiji i pruža nam dobar model za čitavu republiku.

„Svima nam je u interesu razvijanje omladinske politike u Srbiji. Da li će biti ove godine Zakon o mladima teško je reći zaista, ali za ovo kratko vreme koliko sam na funkciji državnog sekretara za omladinu, siguran sam da je čitavo Ministartsvo u svakom smislu posvećeno razvoju omladinske politike u Srbiji,“ dodaje Stanić.

Ideja ovih prijema jeste da se Evropa upozna sa najvažnijim projektima Novog Sada, te da se i uputi poziv da u godini mladih posete Grad koji je nosilac dve prestižne evropske titule. Naredne stanice na evropskom putu OPENSa u junu jesu Prag i Moskva.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »