Omladinska prestonica u Pragu: ambasadori Grada

Omladinska prestonica Evrope Novi Sad, zajedno sa predstavnicima Grada Novog Sada, predstavila je u Pragu mogućnosti za mlade u 2019. godini, kao i globalnu i evropsku dimenziju ove titule. Ovo je šesti evropski centar u kom je Grad mladih otvorio vrata nekoliko desetina stranih ambasadora, predstavnika nemačkog parlamenta, međunarodnih omladinskih organizacija i diplomatskog kora. Prijem je organizovan u Muzeju Karlovog mosta, nedaleko od Ambasade Srbije u Češkoj.

“Ulaganje u mlade ljude je ulaganje u našu budućnost. Izuzetno je važno da se mladi ljudi uključe u društvene tokove u svojoj zemlji. Smatram da OPENS doprinosi i podstiče razvoj veza među ljudima i na taj način oni se uključuju aktivno u društveni život” objašnjava NJ. E. ambasadorka Srbije u Pragu, Vera Mavrić.

Ideja predstavljanja ambasadama i diplomatskom koru evropskih gradova jeste da se stvori prostor za umrežavanje i partnerstvo sa organizacijama i institucijama iz Praga, kao i da se šira zajednica informiše o aktivnostima u Novom Sadu u 2019. godini.

“Mislim da su ovi prijemi izuzetno važni i to u kontektsu približivanja Srbije Evropskoj uniji i predstvljanja u dobrom svetlu. Zato smo i odabrali da obiđemo što više zemalja iz Evropske unije ne samo putem programa koje organizujemo već i na diplomatskom nivou, nacionalnom, da vidimo koje su mogućnosti saradnje, jer je evidentno da zaista imamo kvalitetne programe i možemo biti primer dobre prakse po mnogim stvarima,”kaže koordinator OPENS-a, Vukašin Grozdanović.

Prijemi koje Omladinska prestonica Evrope Novi Sad, uz podršku Grada Novog Sada i Ministartsva spoljnih poslova organizuje u omladinskim centrima širom Evrope, dolaze u trenutku kada Savet Evrope najavljuje gotovo potpuno smanjenje budžeta koji se izdvaja mlade u Evropi.

“Ovo je za Grad prilika da se predstavimo kroz mlade ljude, prilika da pokažemo da su mladi budućnost, i priliku da zaista pokažemo da mladi kreiraju svoju politiku, živote, uređuju budžet grada opredeljen za mlade i mislim da tu nema promašaja. Projekat OPENS 2019. godine je naš projekat za budućnost. Želimo da u ovoj i u svim predstojećim godinama, svojim primerom pomognemo razvoju i poboljšanju uslova života za mlade u celoj zemlji. Grad Novi Sad je otvorio vrata za sve kreativne, dobronamerne ljude koji mladost i obrazovanje vide kao najveću potencijal za razvoj i žele da to iskoriste za našu zajedničku budućnost,” naglasio je zamenik gradonačelnika Novog Sada, Srđan Kružević.

Sve to je neodrživo ukoliko ne razmišljate dugoročno i kako je svaki program samoodrživ bez obzira na donatore. Prema rečima člana gradskog veća zaduženog za omladinu i sport, Ognjena CVjetićanina, Novi Sad jeste pionir omladinske politike u Srbiji i pruža nam dobar model za čitavu republiku.

„To je ono što mi i želimo da pokažemo. Kada zajedno udružimo snage i kreativne energije, dolazimo do svih ovih pozitivnih i konstruktivnih stvari za Grad Novi Sad, uspemo da dovedemo svet u naš grad i

postignemo i druge ciljeve ka održivoj omladinskoj politici u Gradu i stvaranje boljih uslova za mlade, pre svega kada je reč o zapošljavanju mladih,“ dodaje Cvjetićanin.

Ideja ovih prijema jeste da se Evropa upozna sa najvažnijim projektima Novog Sada, te da se i uputi poziv da u godini mladih posete Grad koji je nosilac dve prestižne evropske titule. Naredne nedelja Omladinska prestonica Evrope će se zajedno sa Gradom Novim Sadom i predstavnicima ministartsva omladine i sporta predstaviti u Moskvi.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »