OPENS distrikt: Novi Sad presents!

Jesen u u Novom Sadu dočekali smo u OPENS Distriktu. Plato Vujadin Boškov ispred SPENSa tokom dva dana vikenda bilo je mesto gde se preko 7 hiljada ljudi po danu divilo neverovatnim trikovima i vratolomijama svetske klase FISE sportista u kategorijama skejta, BMX, roleri i trotinet. Većina za njih ranije nije čula, što nije umanjilo iznaneđenje i divljenje. Ipak, neki su znali kakve zvezde dolaze i pripremili su se da i oni pokažu šta znaju. Tako je nastala kategorija Novi Sad presents. Mladi iz Novog Sada, ali i drugih gradova Srbije, tačnije, najhrabriji među njima, imali su prliku da se u oprobaju i nauče novi trik od svojih idola.

„Neviđen je osećaj voziti po rampi. Fali nam jedna ovakva rampa u gradu. Kada stanem na nju mnogo mi je veća frka i teže je. Voleo bih da se ovde duže zadrži, “ kaže učesnik Luka Drobac. OPENS distrikt je međunarodni festival ulične kulture koji su uveličali top petnaest svetskih zvezda ekstremnog sporta. Ulična kultura je sastavni deo Novog Sada. Svakodnevno na ulicama grada možemo da vidimo Novosađane koji voze biciklove kejom, koriste trotinet kao prevozno sredstvo ili mlade kako surfuju na skejtovima kroz ulice. Distrikt je mesto koje je privuklo publiku različitog karaktera od najmlađih pa do najstarijih koji nisu mogli da sakriju oduševljenje sa lica.

„Sa obzirom na to da nikog od učesnika nisam imao priliku da vidim uživo, ovo je savršeno. Nisam mogao da zamislim da toliko dobro voze. Najviše mi se svideo Diako Diaby (roleri), koji izgleda kao da se rodio na toj rampi i predobro vozi,“ kaže učesnik Kolja Bogdanov.

Gledaoci nisu jedini koji imaju pozitivne utiske i osmehe na licu. Učesnici koje je grad ugostio kući su sa sobom poneli dobre utiske i energiju publike. Mnogi od njih inspirisali su ljude oko sebe, trikovima ali i životnim pričama.

„Definitivno najveći događaj koji koji se ikada desio u Srbiji i da ima veze sa ekstremnim sportovima. FISE koja je postavila ovu rampu je jedna od najvećih imena u ovom sportu. Za sada sam prvi i jedini čovek koji vozi WCMX ali nadam se da će neki novi klinci krenuti mojim točkovima…ne stopama, “ kaže učesnik Nemanja Radičević.

Nemanja je ima jednu poruku za mlade, koji se plaše da se oprobaju u ovoj vrsti sporta, da ne slušaju druge ljude već da prate svoje srce.

 

Tatjana Ninić

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »