ŠIRENJE PARTICIPATIVNE DEMOKRATIJE MEĐU MLADIMA

OPENS kao savez udruženja uz sve partnere i organizacije koje podržava, već treću godinu za redom uspešno pomaže mladima u ohrabrivanju i jačanju sopstvenih kapaciteta. Jedan od načina svakako jeste program “Uključi se, pronađi rešenje”, koji OPENS uspešno sprovodi kako bi mladi učvrstili svoje potencijale kada je u pitanju participativna demokratija, odnosno njen mehanizam – participativni budžet. Shodno tome, OPENS je od juče postala osnivačka članica svetske  mreže “People Powered” koja za svoj osnovni cilj ima vođenje širenja participativne demokratije među mladima. Na ovaj način će mladi iz Novog Sada, a ujedno i građani iz ostatka zemlje, imati priliku da uz OPENS  osveste kapacitete i uključe se u donošenje odluka u svome gradu. Jedna od benefita takođe jeste da se ohrabre mlade koji će imati priliku kroz čitavu mrežu da steknu iskustvo i praksu kako bi postali aktivni mladi u donošenju demokratskih odluka.

Takođe, mladi će moći da dele ideje i mišljenje o tome kojim putem svet treba da se razvija u narednom periodu. Na ovaj način unaprediće se mreža saradnje u oblastima od značaja za omladinsku politiku, gde će mladi imati priliku za umrežavanjem sa lokalnim organizacija civilnog društva koje okupljaju i jačaju doprinos građana  i unapređuju saradnju sa ostalim zemljama.

Mladi će svedočiti njihovom osnaživanju za iznalaženje pametnih i dugoročnih rešenja i planova razvoja zajednice, sa zajedničkim ciljem da se jasnije čuje glas mladih, a oni sami uključe u sve aspekte života grada.

Ako misliš da su ovo informacije koje želiš redovno da pratiš i čitaš, možeš da se besplatno pretplatiš na newsletter https://www.peoplepoweredhub.org/connect.

Ukoliko želite da saznate nešto više o samoj mreži, kao i odgovore na pitanja zašto je važno da mladi učestvuju u odlukama, kao i važnost umrežavanja organizacija na svetskom nivou, sve informacije možeš pogledati na veb stranici www.peoplepoweredhub.org , kao i putem Facebook stranice fb.me/PeoplePoweredHub.

 

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »