OPENS presents: Distrikt

Zaboravite sve što ste do sada znali o spektaklu. Zaboravite sve što znali o septembru, jeseni i novim školskim godinama. Jer od 2019. godine, septembar dobija potpuno novi vajb i biće apsolutno obojen energijom mladih. Dobrodošli u OPENS distrikt.

OPENS distrikt jedinstveni je međunarodni festival ulične kulture, umetnosti i sporta koji u Novi Sad dovodi svetske zvezde. A počinje – omladinskim kampom.

 

OPENS distrikt kamp

 

Omladinski kamp održaće se u Novom Sadu od 05. do 16. septembra a okupiće oko dvadesetak mladih ljudi iz svih prethodnih omladinskih prestonica Evrope (uz jednu buduću: Amijen 2020), kao i mlade iz Novog Sada. Tokom deset dana kampa učesnici će prolaziti kroz DJ i radionice crtanja grafita, upoznavaće se sa Novim Sadom, Omladinskom prestonicom Evrope, Novosađanima, lokalnim običajima i legendama Bloka, kao i posebno komšijama iz Mesne zajednice Omladinskog pokreta.

Novostečna znanja, učesnici će imati priliku da pokažu i na centralnom događaju festivala.

 

Distrikt party

 

Zašto postoje Omladinske prestonice; kako podstaći interakciju mladih sa lokalnom zajednicom, kako ih uključiti i osnažiti; kako zajednicu otvoriti za pitanja i ideje mladih; kako međusobno uputiti različite grupe mladih da nešto zajedno postignu? Direktan odgovor na sva ta pitanja jeste komšijska žurka. Ma kako lokalno delovala, ovde se ogleda srce svega što OPENS radi. To je prilika da se u aktivnosti OPENSa direktno uključe mladi iz lokalne zajednice koji će pored druženja na samoj žurci imati priliku da učestvuju kao kvart u organizaciji događaja (pripremi za murale i hostovanju OPENS programa). Žurka, odnosno druženje sa komšijama iz kvarta ujedno je i znak zahvalnosti zajednici koja je ugostila OPENS, umetnike iz regiona, mlade iz Evrope na kampu i nedelju dana bila “OPENS distrikt” 

Komšijska žurka se dešava na igralištu kod prostorija mesne zajednice, a pozvani su i mladi iz kampa, umetnici, učenici iz Mašinske i naravno komšije. Za muziku su zaduženi mladi iz kampa sa DJ radionica, biće postavljeni najloni i sprejevi za crtanje pa ćemo odmah videti i rezultate svega što smo učili prethodnih dana.

 

OPENS na putu: finale

 

Da ulična umetnost može da otvori 100 vrata i poveže region dokazali smo prethodnih godinu poklanjajući murale gradovima u regionu. Nakon Zagreba, Sarajeva, Banjaluke, Soluna, Podgorice i Budve, nakon stotina kilometara, limenki spreja, novih prijatelja i priča, poslednja puzla stiže u Novi Sad. Od 10. do 16. septembra u okviru OPENS distrikta, uz pomoć prijatelja koje smo stekli na tom putu, oslikaćemo i Novi Sad. Da li među krošnjama i fasadama Bloka, u žamoru studenata i u univerzitetskom kampusu ili negde među zgradama Omladinske prestonice Evrope, neki od najpoznatijih grafiti umetnika, uključujući i OPENS rezidenta, Petra Petrovića Pirosa, Novi Sad transformišemo u kreativni OPENS distrikt i zajedno šaljemo poruku pomiranje mladih iz regiona.

 

FISE World Series

 

Finale OPENS distrikta seli nas između starog jezgra grada i univerzitetske četvrti – na veliki plato Sportsko-poslovnog centra Vojvodine. Na najvećoj svetskoj rampi za BMX, skate i trotinet, kao i najvećoj platformi za freestyle BMX egzibicije stiže nam uragan svetskih imena, i ekstremnih sportova od kojih zastaje dah. 

Moderno uređeni i inženjerski projektovan skate park, uz odličnu organizaciju samog takmičenja, dovodi svetska imena  BMX, skate, trotineta i rolera.

14. i 15. septembra čeka nas koerografije laser flipova, inline-a, romobila i ostalih disciplina i trikova.

Naš distrikt pojeo je grad i podeljan je manje četvrti. Ako se ogromnih 825 metara površine spine rampa može nazvati „manja“ četvrt, dobrodošli na lokaciju jedan.

Tokom čitave subote i nedelje, a nakon čitavog dana kada će prostor biti otovoren za sve Novosađane da se oprobaju u nekoj od vratolomija, čeka nas spektakl u večernjim časovima. Svetski prvaci kolektivno i prvi put dolaze u Novi Sad pred prventsvo u Budimpešti. Gledaćemo najbolje vratolomije i okršaje pred sledeće takmičenje i to sve uz muzičku podlogu i neizbežne hip hop nastupe.

Sledeća četvrt odmah je pored i vrti se oko 100 kvadrata Flatland-a gde ćemo gledati kako se BMX vrti na točkovima, pedalama, prevrće i sve što BMX radi. Opet uz kontrolu svetskih sportista.

Nešto dalje nalazi se šoping četvrt sa Slavic treš marketom, bakedanceri i sve što prati kulturu ulične umetnosti.

A kroz žilu kucavicu koja će povezati sve, nizaćemo grafite i grafitere iz Omladinskog kampa.

Dolazak vrhunskih mladih sportista i organizovanje FISE show-a će otvoriti nova vrata mladima iz Novog Sada, zainteresovati ih za inovativne akcione sportove, dati im priliku da se oprobaju u istim i razmrda tu sportsku scenu među mladima u Srbiji generalno.

I tek samo zagrebali prvih nekoliko dana septembra, jer OPENS distrikt dolazi i menja septembar. 

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »