OPENS realizuje projekat “REBOOTING”

Uprkos dugogodišnjem potpisanom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) sa Evropskom Unijom i otvorenim pristupnim pregovorima od juna 2013. godine, javne ankete ukazuju na pad podrške članstvu Srbije u EU.

Prema Alternativnom izveštaju o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji (KOMS) iz 2023. godine, populacija mladih u Srbiji čini 15,76% ukupne populacije, pri čemu 16% mladih ima pozitivne stavove prema Evropskoj Uniji, 39,6% negativne, a 44,4% populacije mladih ima neutralan stav prema EU. 

Izveštaj takođe pokazuje da 24,9% ispitanih mladih u Srbiji tvrdi kako nije zainteresovano za društvena i politička dešavanja u zemlji. Brige zbog deformisanja prikaza mladih u medijima su očigledne, uz verovanje da mediji prikazuju lošiju sliku nego što stvarno jeste. 

Upravo zato, uz finansijsku podršku Evropske Unije, pokrenut je projekat Responding to Enlargement Boost Through the Involvement of New Generations (REBOOTING), fokusiran na osnaživanje mladih u Vojvodini, uzimajući u obzir jedinstvene društvene, kulturne i ekonomske faktore regiona. 

Cilj projekta je unapređivanje aktivnog građanstva među mladima kroz proces pristupanja Evropskoj uniji. Projekat se bavi izazovima poput: 

  • niske stope učešća mladih, 
  • praznina u neformalnim obrazovnim programima određenim uzrastom, 
  • izgradnje poverenja u lokalne institucije, 
  • izgradnje kapaciteta ključnih aktera u procesu. 

Kroz podsticanje pozitivnih osećanja prema članstvu Srbije u porodici evropskih naroda, projekat ima za cilj stvaranje sigurnih prostora za učešće mladih i učenje o evropskim vrednostima u Vojvodini, odnosno stvaranje resursnih centara za omladinsku participaciju i učenje o EU, kao i osnaživanje omladinskih organizacija koje implementiraju različite omladinske aktivnosti vezane za proces pristupanja EU i EU integracije.

Na projektu OPENS učestvuje kao nosilac, saradnici na projektu su Western Balkans Institute (WEBIN), Bečejsko udruženje mladih (BUM), SINHRO (Pančevo) i Somborski edukativni centar (SEC), dok su na projektu pridruženi partneri Grad Kikinda, Grad Sremska Mitrovica, Grad Subotica i Grad Zrenjanin. 

Povezani članci:

Devojke u svetu tehnologija

OPENS i UNICEF Srbija sa ponosom predstavljaju program Devojke u svetu tehnologija kroz koji želimo da podstaknemo i osnažimo učešće mladih devojaka u ICT obrazovnim aktivnostima. Ovim povodom te pozivamo

Opširnije »