OPENS SVEČANA DODELA NAGRADA ZA MLADE

Danas smo sa početkom u 12 časova, u skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine(Velika sala) imali priliku da dodelimo nagrade za neke od istaknutih programa OPENSa. Ovom prilikom OPENS je dodelio nagrade za najbolje
srednjoškolce, mlade, studente, njihove mentore, pobednike koji su se istakli kroz navedene konkurse i projekte:

“Uključi se, pronađi rešenje”

“Poslovice: Vanvremenske mudrosti”

“OPENS Fond za lični razvoj“

Same nagrade i priznanja najuspešnijim mladima dodelili su predstavnici:
– Omladinski savez udruženja OPENS
– Kompanija Fiscal solutions
– Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”2022, Milica Rašković
– Gradska uprava za sport i omladinu
– Direktor drame Srpskog narodnog pozorišta, Milovan Filipović
– Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim
zajednicama, Dragana Milošević
– Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-
nacionalne zajednice, Danica Lučić
– Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Dejana Vasić
– Gradska uprava za sport i omladinu, Mirjana Bumbić
– Matica srpska
– Mladi ambasadori OPENSa

VIŠE O NAGRAĐENIM PROGRAMIMA:

PROJEKAT „UKLJUČI SE, PRONAĐI REŠENJE“
„Uključi se, pronađi rešenje“ podrazumeva proces kroz koji učenici srednjih škola imaju priliku da nauče da prepoznaju potrebe svoje zajednice, probude u sebi aktivistički duh i predlože kreativno rešenje, a kroz proces vode ih obučeni facilitatori. Program je otvoren za sve državne srednje škole na teritoriji Novog Sada i svi učenici i škole imaju pravo da učestvuju. Nagrađene srednje škole za 2021. godinu: Elektrotehnička škola “Mihajlo Pupin“, Gimnazija Laza Kostić, Srednja Mašinska škola Novi Sad, Srednja saobraćajna škola Pinki, Poljoprivredna škola sa domom učenika u Futogu, Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“.

PROJEKAT „POSLOVICE: VANVREMENSKE MUDROSTI“
Omladinski savez udruženja „Novi Sad omladinska prestonica Evrope- OPENS“ u partnerstvu sa Gradom Novim Sadom, Gradskom upravom za sport i omladinu, Vladom Autonomne Pokrajine Vojvodine, Pokrajinskim sektretarijatom za sport i omladinu, Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice i Maticom Srpskom raspisao je konkurs za pisanje kratkih priča na temu (zadatih) srpskih narodnih poslovica, za učenike koji pohađaju srednje škole sa sedištem na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine. Priče su opisivale životne situacije koje učesnici konkursa vide kao najbolji primer koji bi predstavio odabranu poslovicu u svakodnevnom životu. Nagrađeni radovi koristiće se kao scenario za kratke animirane filmove, koji će biti sažeta poruka o mudrosti poslovica i tome koliko su primenljive u svakom vremenskom periodu. Nagrađene srednje škole za 2021. godinu: Mitrovačka Gimnazija, Tehnička škola “9.maj” iz Bačke Palanke, Škola za dizajn “Bogdan Šuput” iz Novog Sada. Specijalna nagrada školi koja je poslala najviše radova dodeljena je Karlovačkoj Gimnaziji.

OPENS FOND ZA LIČNI RAZVOJ MLADIH:
Fond za lični razvoj podržava mlade žene i devojke i mlade umetnike/ce, koji žele da steknu kompetencije i veštine potrebne za uspeh u izabranim profesijama i/ili na ličnom planu. Prioritet su imati mlade žene i mladi umetnici/e, koji su već aktivni u zajednici i imaju reference za svoj rad. Novac koji je stipendistima na raspolaganju izdvojen je kroz deo zarade prikupljene prilikom izvođenja predstave ”Ko je ubio Dženis Džoplin?” u toku 2020. i 2021. godine, kao i kroz donaciju korporativnog partnera koju je obezbedila kompanija ”Fiscal Solutions”.

Direktor drame Srpskog narodnog pozorišta Milovan Filipović dodelio je stipendiju Fonda za lični razvoj za kategoriju osnaživanje mladih devojaka i žena: Arijani Fišić.

Teodora Dunčić Magazin ispred Fiscal Solutions dodelila je stipendiju Fonda za lični razvoj za kategoriju osnaživanje mladih umetnika: Sari Kecman.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »