Otvorena vrata evropskog diplomatskog kora

Prijemom u ambasadi Republike Srbije u Austriji u februaru ove godine otvorili smo vrata ambasada Srbije mladima u Novom Sadu i Novom Sadu, kao Omladinskoj prestonici Evrope. To je ujedno bilo prvo zvanično predstavljanje Grada Novog Sada kao nosioca prestižne evropske titule. Kako je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, tom prilikom istakao, projekat OPENS 2019. godine je projekat za budućnost.

“Želimo da u ovoj i u svim predstojećim godinama, svojim primerom pomognemo razvoju i poboljšanju uslova života za mlade u celoj zemlji. U našem gradu odrastaju fenomenalni ljudi koji ne sede i ne čekaju da im neko pruži šansu, već se za tu šansu bore kako bi je iskoristili za opšte dobro, za razvoj celokupne zajednice i za još bolje uslove koje će imati generacije posle njih. Grad Novi Sad je otvorio vrata za sve kreativne, dobronamerne ljude koji mladost i obrazovanje vide kao najveću potencijal za razvoj i žele da to iskoriste za našu zajedničku budućnost,” naglasio je gradonačelnik Vučević.

Novi Sad ima aktivnu Кancelariju za mlade, Novosadski omladinski forum, da mladi učestvuju u komisijama za dodelu sredstava za projekte, ali pre svega da ima uređen sistem i nekoliko puta duplirane iznose za finansiranje projekata u oblasti omladinske politike.

„Primer Omladinske prestonice Evrope može biti vrlo koristan u različitim procesima u kojima Srbija učestvuje jer na taj način mi pokazujemo da kada se kvalitetno radi na lokalu, kada se uključuju različiti akteri, kada su mladi uključeni u procese donošenja odluka – dolaze rezultati. Rezultati u kvalitetnim programima, odzivu na te programe i promeni na lokalu, tako i rezultati na nacionalnom i evropskom nivou u smislu korišćenja primera dobre prakse koji se može primeniti dalje u Srbiji, Evropi i sire. Na taj način možemo da pokažemo da kada svi zajedno sedimo, dogovaramo i uključeni smo u proces donošenja odluka, kakavi se efekti zaista postižu,“ objašnjava koordinator OPENS 2019, Vukašin
Grozdanović.

Stoga se projekat predstavljanja Omladinske prestonice Novi Sad 2019, pre svega diplomatkom koru
Evrope i evropskim nevladinim organizcijama nastavlja.

Sledeća stanica: grad ljubavi – Pariz.

U saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Republike Srbije i Ambasadom Republike Srbije u Francuskoj, OPENS organizuje prijem u Kulturno-informativnom Centru Republike Srbije u Parizu, kako bi široj zajednici predstavili mogućnosti za mlade u 2019.godini u Novom Sadu, kao i globalnu i evropsku dimenziju ove titule. Ideja je da se stvori prostor za umrežavanje i partnerstvo sa organizacijama i institucijama iz Pariza, kao i da se šira zajednica informiše o aktivnostima u Novom Sadu u 2019. godini.

“Prilika koju smo dobili uz podršku Ministartsva spoljnih poslova, da se o mladima priča na ovakvim događajima je neverovatna. Uglavnom su to, kada je o diplomatiji reč, politički događaji, sa temama ’za odrasle’. Ovo je sjajna prilika da mladi budu na agendi. Da su mladi na prvom mestu. Da to nije prazna priča, već da su mladi ti koji su uključeni i koji predstavljaju svoju zemlju na najbolji mogući način,“ kaže koordinatorka za međunarodnu saradnju OPENS2019, Valentina Antić.

Tokom naredna dva meseca, za Novi Sad – grad mladih, čuće više stotina predstavnika diplomtaskog kora Evrope, predstavnici evropskih nevladinih organizacija i različitih vlada i lokalnih administracija u gradovima širom Evrope. Ideja je da ih zajedno sa Gradom Novim Sadom upoznamo sa najvažnijim projektima Novog Sada, te da ih pozovemo da u godini mladih posete Grad koji je nosilac dve prestižne evropske titule.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »