Planinski biciklizam kroz ravnicu

10 Jun/2019 Objavljeno u Vesti

Kažeš, bicikl te asocira na Novi Sad? I mene. Ali šta kada ti kažem da je Novi Sad već godinama unazad organizator trka PLANINSKIH bicikala? A, već drugi put trka se vozi i na Petrovaradinskoj tvrđavi!

Stepenicama, kaldrmom, travnatim delom i po bedemima, vikend za nama gledali smo najbolje. Među njima, iako ne na dva točka, i OPENS.

„Pre svega želimo da se zahvalimo Biciklistickom klubu Novi Sad koji nas je pozvao da budemo deo Međunarodnog MTB Petrovaradin fortress cup – trka planinskih bicikala, prve trke u Srbiji koja se vozi u ovakvom ambijentu, Petrovaradinskoj tvrđavi. Verujemo da sportom otvaramo vrata stoga ćemo uvek podržati ovakve, pionirske iskorake i dočekati svetske mlade prvake, a navijati i za naše,“ rekla je koordinatorka za saradnji sa institucijama OPENS-a, Nataša Igić.

Druga Međunarodna biciklistička trka MTB Petrovaradin Fortress cup, odžana je u Novom Sadu na Petrovaradinskoj tvrđavi. U 14 kategorija takmičilo se 134 najboljih biciklista iz zemlje, regiona i Evrope. Trka je inače u zvaničnom kalendaru UCI (Svetska biciklistička unija),  te donosi 60  bodova u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju.

„Prošle godine smo dobili jako dobre ocene od međunarodne komesarke, tako da je ove godine trka prve kategorije, a samim tim je i mnogo interesenatnija takmičarima iz celog sveta. Imamo preko 130 prijavljenih takmičara iz preko 16 zemalja sveta, među njima i Olimpijce i svetske prvake i to dovoljno govori o kvalitetu trke. Svakako da je 60 bodova interesantno nama u Srbiji, ali i zemljama u regionu odakle dolaze neki od takmičara, kao što su Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Bosna, odakle svi jure normu za Tokio i zato su došli u Novi Sad danas,“ objašnjava direktor trke Nemanja Vajs.

Potencijal u rastu prve Međunarodne MTB trke vidi i Grad Novi Sad koji je i podržao održavanje trke.

„Ovo je nešto novo za Novi Sad, a ima potencijal da postane vrlo autentično za Novi Sad, posebno jer imamo jedan neverovatan resurs kao što je Petrovaradinska tvrđava. Grad Novi Sad podržava trku u želji da razvija svaku granu sporta. Nadam se da će sledeće godine biti još više učesnika i da ćemo ovo takmičenje podići i na viši nivo“, kaže gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

Sledeći nivo mogao bi da vodi i ka održavanju Evropskog prvenstva u planinsom biciklizmu na Petrovardinskoj tvrđavi za šta je podršku, uz Grad, dala i Vlada pokrajine Vojvodine.

“Sledećih godina su u planu velike aktivnosti povodom ove discipline mauntin bajka, sa željom da 2021. godine dobijemo organizaciju Evropskog prvenstva. Već smo u pregovorima sa Gradom Novi Sadom i sa biciklističkim Savezom Srbije i mislim da imamo ozbiljne šanse da se to u narednom periodu i desi, što bi bilo od izutetnog značaja za naš biciklizam”, ocenjuje pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez.

Inače, u svetu ne postoji ovako organizovana trka. Pored toga što je staza atraktivna jer se vozi starom Tvrđavom i delom Podgrađa, trka je zanimljiva jer je otvorena za javnost, pa su tako posetioci, već tokom uspona na Tvrđavu, mogli da prolaze tik uz staze kojima su prolazili trkači.

Tagovi: eyc 2019, mojopeNS, MTB Petrovaradin Fortress cup, opens 2019