Planinski biciklizam kroz ravnicu

Kažeš, bicikl te asocira na Novi Sad? I mene. Ali šta kada ti kažem da je Novi Sad već godinama unazad organizator trka PLANINSKIH bicikala? A, već drugi put trka se vozi i na Petrovaradinskoj tvrđavi!

Stepenicama, kaldrmom, travnatim delom i po bedemima, vikend za nama gledali smo najbolje. Među njima, iako ne na dva točka, i OPENS.

„Pre svega želimo da se zahvalimo Biciklistickom klubu Novi Sad koji nas je pozvao da budemo deo Međunarodnog MTB Petrovaradin fortress cup – trka planinskih bicikala, prve trke u Srbiji koja se vozi u ovakvom ambijentu, Petrovaradinskoj tvrđavi. Verujemo da sportom otvaramo vrata stoga ćemo uvek podržati ovakve, pionirske iskorake i dočekati svetske mlade prvake, a navijati i za naše,“ rekla je koordinatorka za saradnji sa institucijama OPENS-a, Nataša Igić.

Druga Međunarodna biciklistička trka MTB Petrovaradin Fortress cup, odžana je u Novom Sadu na Petrovaradinskoj tvrđavi. U 14 kategorija takmičilo se 134 najboljih biciklista iz zemlje, regiona i Evrope. Trka je inače u zvaničnom kalendaru UCI (Svetska biciklistička unija),  te donosi 60  bodova u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju.

„Prošle godine smo dobili jako dobre ocene od međunarodne komesarke, tako da je ove godine trka prve kategorije, a samim tim je i mnogo interesenatnija takmičarima iz celog sveta. Imamo preko 130 prijavljenih takmičara iz preko 16 zemalja sveta, među njima i Olimpijce i svetske prvake i to dovoljno govori o kvalitetu trke. Svakako da je 60 bodova interesantno nama u Srbiji, ali i zemljama u regionu odakle dolaze neki od takmičara, kao što su Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Bosna, odakle svi jure normu za Tokio i zato su došli u Novi Sad danas,“ objašnjava direktor trke Nemanja Vajs.

Potencijal u rastu prve Međunarodne MTB trke vidi i Grad Novi Sad koji je i podržao održavanje trke.

„Ovo je nešto novo za Novi Sad, a ima potencijal da postane vrlo autentično za Novi Sad, posebno jer imamo jedan neverovatan resurs kao što je Petrovaradinska tvrđava. Grad Novi Sad podržava trku u želji da razvija svaku granu sporta. Nadam se da će sledeće godine biti još više učesnika i da ćemo ovo takmičenje podići i na viši nivo“, kaže gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

Sledeći nivo mogao bi da vodi i ka održavanju Evropskog prvenstva u planinsom biciklizmu na Petrovardinskoj tvrđavi za šta je podršku, uz Grad, dala i Vlada pokrajine Vojvodine.

“Sledećih godina su u planu velike aktivnosti povodom ove discipline mauntin bajka, sa željom da 2021. godine dobijemo organizaciju Evropskog prvenstva. Već smo u pregovorima sa Gradom Novi Sadom i sa biciklističkim Savezom Srbije i mislim da imamo ozbiljne šanse da se to u narednom periodu i desi, što bi bilo od izutetnog značaja za naš biciklizam”, ocenjuje pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez.

Inače, u svetu ne postoji ovako organizovana trka. Pored toga što je staza atraktivna jer se vozi starom Tvrđavom i delom Podgrađa, trka je zanimljiva jer je otvorena za javnost, pa su tako posetioci, već tokom uspona na Tvrđavu, mogli da prolaze tik uz staze kojima su prolazili trkači.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »