Poseta članova Evropskog parlamenta u Omladinskom centru OPENS

Članovi i članice Evropskog parlamenta i Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji posetili su Novi Sad, a upravo u Omladinskom centru OPENS imali su priliku da razgovaraju sa mladima koji prostor svakodnevno koriste, kao i našim koleginicama i kolegama koji direktno rade sa mladima.

Predsedavajuća Delegacije odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji, Alesandra Moreti, želela je da direktno od mladih sazna koje su njihove potrebe, ali i poteškoće sa kojima se suočavaju.


Ključne teme diskusije bile su:

  • mentalno zdravlje mladih,
  • participacija
  • učešće mladih u donošenju odluka
  • infrastruktura, odnosno prostori za mlade.


Dragana Nešin, ispred neformalne mreže Sazvežđe podrške, istakla je da veliki broj mladih profesionalaca u sferi mentalnog zdravlja svoju karijeru započinje u civilnom sektoru, gde imaju priliku da dodatno uče i usavrše svoje veštine pružanja psihološke podrške. Ovakav vid besplatne podrške je važan jer mladi često nisu u mogućnosti sebi da je priušte.

Takođe ističe da je veoma važno da razgovaramo o mentalnom zdravlju, pogotovo u prostorima gde se mladi susreću, kao što je i Omladinski centar OPENS. Mladi u Srbiji osećaju veliku neizvesnost kada je budućnost u pitanju, a na to utiče nivo participacije mladih, njihova pozicija na tržištu rada, a na kraju krajeva i izvesnosti penzije, te mnogi mladi danas razmišljaju o odlasku i životu u inostranstvu. 

Prepoznavajući ove probleme, neformalna mreža Sazvežđa podrške je započeta, uz podršku Gradske uprave za sport i omladinu grada Novog Sada i UNICEF-a, kao vid pružanja besplatne psihološke podrške na teritoriji Novog Sada i šire. U toku 2023. godine, Sazvežđe podrške je omogućilo preko 7.000 besplatnih usluga psihološke podrške, što pokazuje koliko je ovaj vid rada sa mladima važan.  

Na ovu temu svoje mišljenje podelio je i Mihajlo Srđević, vršnjački edukator za mentalno zdravlje OPENSa, koji je rekao:

„Završio sam obuku za vršnjačkog edukatora početkom decembra 2021. Od tada je preko hiljadu mladih prošlo kroz moju radionicu, gde smo ih ja i još jedan vršnjački edukator „učili“ o mentalnom zdravlju, kao i „Sazvežđu podrške“ i besplatnoj psihološku pomoć mladima. Radionice su organizovane u školama i one nisu pomogle samo našim vršnjacima koji učestvovali, pomogle su i meni. Patim od socijalne anksioznosti i, da nije bilo tih radionica, verovatno ne bih ni stajao ovde. Zaista sam srećan što sam mogao da doživim tako neverovatno iskustvo i upoznam toliko perspektivnih mladih ljudi, od kojih su mnogi postali moji prijatelji.“

„Jedan od glavnih principa rada OPENS-a zasnovan je na participaciji mladih“ istakla je Aleksandra Ilijin, senior saradnica OPENS programa.

Ipak, ističe i da mladi nisu navikli da imaju pravo da učestvuju u razgovoru. Njima je sada potrebna promena, a ona dolazi sporo. Zapravo, nije uočeno mnogo napora od strane institucija kako bi se ojačalo poverenje izmešu njih i mladih. Zato smo još od 2019. godine pokrenuli, uz podršku partnera, niz programa kakvi su dijalog sa premijerkom i Novosadski omladinski forum. I pored toga, uz podršku Grada Novog Sada, OPENS sprovodi program participativnog budžetiranja „Uključi se, pronađi rešenje“ koji podstiče srednjoškolce da prave promene unutar svojih škola. Do sada je kroz program prošlo više od 14.000 đaka koji su na ovaj način odlučivali na koji način se troši javni budžet.

U pogledu participacije mladih, sa učesnicima je razgovarao i Nikola Maletić, predstavnik Gradskog učeničkog parlamenta, koji je predstavio program “Veliki odmor u centru” za koji je ideja došla upravo od mladih i u čiju su realizaciju, on i njegovi vršnjaci bili uključeni.  Ovaj program imao je za cilj da bliže poveže formalno i neformalno obrazovanje, kroz svakodnevne aktivnosti poput prilike za učenje u Omladinskom centru, do umrežavanja sa aktivistima i volonterima iz različitih nevladinih organizacija i razgovora o temama koje mladi smatraju važnim.

O prostorima za mlade govorio je Nemanja Obradović, saradnik u programu OPENS-a, koji je predstavio Omladinski centar OPENS, ali i proces izrade Standarad omladinskih prostora i uspostavljanja omladinskih centara u drugim gradovima, po modelu omladinskog centra iz Novog Sada.

O tome koliko su prostori za mlade bitni mladima, svoje mišljenje je sa učesnicima dijaloga podelila Marija Božović, studentkinja Medicinskog fakulteta koja svakodnevno koristi kovorking prostor u Omladinskom centru OPENS:

“U sociologiji postoji termin “treće mesto” koje opisuje one prostore u u kojima se osećate prijatno. Mi smo u OPENS došli da učimo, a sada ovde praktično živimo. Za nas je Omladinski centar postao naše treće mesto.”

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »