POSETA OMLADINSKIH DELEGATA SRBIJE U UJEDINJENIM NACIJAMA

U prostorijama OPENS-a, 04. septembra 2020. godine sa početkom u 16 časova održan je Dijalog sa mladima novoizabranih Omladinskih delegata Srbije u Ujedinjenim nacijama. Mladi iz Novog Sada razgovarali su sa Nevenom Mušatović i Urošem Anđelkovićem, kao novoizabranim Omladinskim delegatima Srbije u Ujedinjenim nacijama za mandat 2020/2021.

Pored dijaloga, novoizabrani delegati imali su priliku da čuju nešto više o OPENS-u, gde su čitav program i realizaciju projekta predstavile članice OPENS-a – Jelena Karać i Bojana Krgović. Takođe, ovom prilikom obratila se i Valentina Antić, koja je bila jedna od članova Komisije za intervju i izbor kandidata.

Izabrani mladi predstavnici Republike Srbije na zasedanjima u UN u koje su uključeni mladi, obavljaće ulogu na volonterskoj osnovi i u službenim kontaktima zastupaće interese Srbije u UN i predstavljaće potrebe mladih u Srbiji. Cilj projekta je podsticanje uključivanja mladih u državnu omladinsku politiku i preuzimanje društvenih obaveza, preko izražavanja interesa mladih kroz ulogu omladinskog predstavnika u državnoj delegaciji u UN, kao i kontinuirano obučavanje novih mladih lidera za promene.

Više o konkursu:

Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije organizovalo je  javni konkurs u okviru četvrte godine projekta “Omladinski delegati Srbije u Ujedinjenim nacijama”, koji je uspostavljen 2017. godine uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Nakon evaluacije svih prijava koje su stigle na javni konkurs, organizovano je testiranje najbolje rangiranih aplikanata u drugom krugu selekcije. Pisani deo testiranja bio je 31. jula na online platformi, a 01. avgusta održano je i usmeno testiranje u Beogradu sa članovima grupa za ocenjivanje po oblastima: Poznavanje sistema UN, Poznavanje omladinske politike i Javni nastup i komunikacione veštine. Zbog situacije sa virusom COVID 19, prilikom usmenog testiranja, ispoštovane su sve epidemiološke mere i preporuke Kriznog štaba i Vlade Republike Srbije (za sve aplikante i članove komisija obezbeđene su zaštitne maske, rukavice, viziri, pridržavali smo se fizičke distance, a sve prostorije su dezinfikovane pre početka testiranja). Takav princip zaštite organizovan je  i prilikom finalne faze selekcije sa Komisijom za intervju.

Komisiju za intervju i izbor kandidata činili su po jedan predstavnik Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva spoljnih poslova, Tima UN u Srbiji, Omladinskog saveza udruženja „Novi Sad omladinska prestonica Evrope – OPENS“, predstavnici Udruženja za UN Srbije kao nosioca projekta i partnera projekta (Krovne organizacije mladih Srbije i Nacionalne kancelarije za mlade).

Više informacija o čitavom projektu možete pročitati na linku: www.unaserbia.rs/youth-delegate

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »