OTVOREN JE KONKURS “POSLOVICE: VANVREMENSKE MUDROSTI”

Omladinski savez udruženja OPENS u partnerstvu sa Gradom Novim Sadom, Gradskom upravom za sport i omladinu, Gradskom upravom za kulturu, Vladom Autonomne Pokrajine Vojvodine, Pokrajinskim sektretarijatom za sport i omladinu, Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Pokrajisnkim sekretarijatom za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice i Maticom Srpskom raspisuje konkurs za pisanje kratkih priča na temu (zadatih) srpskih narodnih poslovica, za učenike koji pohađaju srednje škole sa sedištem na teritoriji APV kao i za srednje škole sa sedištem na teritoriji APV.

Teme ovogodišnjeg konkursa

Kratke priče se pišu na temu sledećih poslovica:

  1. Ljubav je puna i meda i jada.
  2. Tuga i ljubav se ne mogu sakriti.
  3. Jezik laže, srce istinu kaže.

Priče treba da budu opis životnih situacija koje učesnici konkursa vide kao najbolji primer koji bi predstavio odabranu poslovicu u svakodnevnom životu.

Nagrađeni radovi će biti korišćeni kao scenario za kratke animirane filmove, koji će biti sažeta poruka o mudrosti poslovica i tome koliko su primenljive u svakom vremenskom periodu. Stoga je potreban što detaljniji opis scena koje predstavljaju datu poslovicu (dijalozi, skice, crteži ili karikature su dobrodošli, ali samo kao dopuna pisanog rada).

Pogledajte primere do sada realizovanih kratkih animiranih filmova na linku ispod.

Kako se piše i dostavlja rad za konkurs Poslovice: Vanvremenske mudrosti?

Potrebno je da profesori maternjeg jezika, istorije ili filozofije na jednom ili više časova obrade temu narodnih poslovica kao primer vanvremenskih umotvorina i podstaknu učenike da daju primere gde vide da one važe i danas.

Pisanje radova može biti pojedinačno ili u timovima (do tri učenika).

Radovi treba da budu u pisanoj formi (Microsoft Word, font: Arial, veličina: 11, pismo: ćirilica) i da budu minimum na jednoj stranici a maksimalno na tri strane.

Po konkursu će se nagrađivati pojedinci (timovi), škole i nastavnici.

  1. Svaki pojedinac ili tim može učestvovati na konkursu sa po jednim radom. Za svaku od 3 oblasti (poslovica), bira se po jedan najbolji rad, a svaki od njih će biti nagrađen sa po 60.000,00 dinara (nagrada namenjena učenicima)
  2. Da bi škola ispunila uslove za nagrađivanje treba da pošalje minimum dva rada za svaku od 3 oblasti (poslovica), znači najmanje 3 puta po 2 rada.

a) Škole iz kojih nagrađeni radovi iz zadatih 3 oblasti (poslovica) dolaze, biće nagrađene sa 30.000,00 dinara (pod uslovom da je poslala najmanje po dva rada za svaku od 3 oblasti (poslovica).

b) Škola koja pošalje najviše radova koji odgovaraju uslovima konkursa (pod uslovom da je poslala najmanje po dva rada za svaku od 3 oblasti – poslovica), biće nagrađena sa 60.000,00 dinara.

  1. Profesor (mentor) svakog od 3 nagrađena rada (pojedinca ili tima), biće nagrađen sa po 30.000,00 dinara.

Zadatak profesora (mentora) jeste da iskontroliše pravopis radova svojih učenika (timova) i da proveri da li radovi ispunjavaju sve uslove konkursa (kucana forma, broj stranica, pravilno obeleženi).

Škola sve radove šalje elektronski na adresu office@opens.rs pod nazivom mejla : Konkurs Poslovice 2022/2023 APV, naziv škole. Učenici ni mentori ne šalju svoje radove pojedinačno već se svi radovi ispred škole šalju u jednom mejlu.

Svaki rad treba da bude obeležen (naziv dokumenta) na sledeći način :

Odabrana poslovica, ime pojedinca (ili tima), razred, mentor, naziv škole, mesto

Primer:

Ako je crn, nije đavo, Petar Petrović, II2, Ivana Ivanović, Gimnazija „Svetozar Marković“ Subotica

Sve dodatke (crteže, karikature ili slično ukoliko nije prebačeno u elektornsku formu), poslati na adresu Omladinski savez udruženja OPENS, Bulevar Despota Stefana broj 5, Novi Sad. Za svaki dodatak naznačiti kom radu pripada.

Radovi koji ne odgovaraju navedenim uslovima konkursa neće biti uzeti u razmatranje.

Vremenski uslovi konkursa

Početak konkursa je 18. septembar 2023. godine.

Krajnji rok za slanje prijava je 20. oktobar do 17 časova.

Proglašenje pobedničkih radova biće u novembru 2023. godine, a tačan datum će biti naknadno objavljen.

Pravo učešća na konkursu imaju učenici koji pohađaju srednje škole sa sedištem na teritoriji APV kao i srednje škole sa sedištem na teritoriji APV. Svaka škola koja učestvuje u konkursu treba da pošalje sve radove svojih učenika u jednom mejlu.

Poslovice idu na turneju

Ovim putem pozivamo predstavnike srednjih škola sa teritorije APV da prisustvuju informativnim sastancima koji će biti održani u svakom od okruga. Očekuje se prisustvo do dva nastavnika (primarno nastavnici srpskog jezika, filozofije, istorije) i do tri učenika (npr. predstavnici učeničkog parlamenta ili učenici zainteresovani za učešće na konkursu) iz svake srednje škole. Na sastancima će detaljnije biti predstavljeni detalji konkursa i biće odgovoreno na pitanja učenika i nastavnika u vezi sa ovogodišnjim konkursom.

Lokacije i termini informativnih sastanka po okruzima su sledeći:

  1. Sremska Mitrovica (Sremski okrug): 18.09.2023. u 11 časova, Ekonomska škola “9. Maj”, Đure Daničića 2, Sremska Mitrovica;
  2. Subotica (Severnobački okrug): 19.9.2023. u 11 časova, Hemijsko – tehnološka škola, Maksima Gorkog 53, Subotica;
  3. Novi Sad (Južnobački okrug): 20.09.2023. u 11 časova, Gimnazija „Isidora Sekulić“, Vladike Platona 2, Novi Sad;
  4. Sombor (Zapadnobački okrug): 21.09.2023. u 12 časova, Gimnazija “Veljko Petrović”, Dositejeva 2, Sombor;
  5. Sečanj (Srednjebanatski okrug): 22.09.2023. u 11 časova, Srednja škola „Vuk Karadžić“, Gimnazijska 2, Sečanj;
  6. Novi Kneževac (Severnobanatski okrug): 26.09.2023. u 11 časova, Gimnazija i stručna škola “Dositej Obradović” – Kralja Petra I Karađorđevića 11, Novi Kneževac;

Dodatne informacije

Putni troškovi dolaska na informativne sastanke biće refundirani – refundacija u visini cene povratne autobuske karte iz mesta u kome se škola iz koje predstavnici dolaze nalazi, do mesta u kome se realizuje sastanak. Kako bi bilo moguće izvršiti refundaciju troškova potrebno je sa sobom doneti autobusku kartu i/ili račun za gorivo (od ukupnog iznosa računa biće refundiran iznos cene autobuske karte).

Potrebno je da zainteresovani posete sastanke koji se realizuju u okruzima u kojim se nalazi i njihova škola, kako bi bilo moguće izvršiti refundaciju putnih troškova.

Za sve dodatne informacije moguće je obratiti se na jelenav@opens.rs

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »