Izabrani su ovogodišnji pobednički radovi na konkursu Poslovice: vanvremenske mudrosti

Omladinski savez udruženja OPENS u partnerstvu sa Gradom Novim Sadom, Gradskom upravom za sport i omladinu, Gradskom upravom za kulturu, Vladom Autonomne Pokrajine Vojvodine, Pokrajinskim sektretarijatom za sport i omladinu, Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Pokrajisnkim sekretarijatom za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice i Maticom Srpskom je u septembru raspisao konkurs za pisanje kratkih priča na temu (zadatih) srpskih narodnih poslovica, za učenike koji pohađaju srednje škole sa sedištem na teritoriji APV kao i za srednje škole sa sedištem na teritoriji APV.

Propozicije konkursa

Kratke priče su srednjoškolci pisali na temu sledećih poslovica:

  1. Ljubav je puna meda i jada.
  2. Tuga i ljubav se ne mogu sakriti.
  3. Jezik laže, srce istinu kaže.

Dostavljene priče trebalo da budu opis životnih situacija koje učesnici konkursa vide kao najbolji primer koji bi predstavio odabranu poslovicu u svakodnevnom životu.

Nagrađeni radovi se dalje koriste kao scenario za kratke animirane filmove, koji će biti sažeta poruka o mudrosti poslovica i tome koliko su primenljive u svakom vremenskom periodu. Stoga je bio neophodan što detaljniji opis scena koje predstavljaju datu poslovicu (dijalozi, skice, crteži ili karikature su bili dobrodošli, ali samo kao dopuna pisanog rada).

Na ovogodišnji konkurs Poslovice: vanvremenske mudrosti pristiglo 447 radova iz 41 srednje škole na teritoriji AP Vojvodine.

Po konkursu će se nagrađivati pojedinci (timovi), škole i nastavnici.

  1. Svaki pojedinac ili tim može učestvovati na konkursu sa po jednim radom. Za svaku od 3 oblasti (poslovica), birao se po jedan najbolji rad, a svaki od njih se nagrađuje sa po 60.000,00 dinara (nagrada namenjena učenicima)
  2. Da bi škola ispunila uslove za nagrađivanje trebalo je da pošalje minimum dva rada za svaku od 3 oblasti (poslovica), dakle najmanje 3 puta po 2 rada.

a) Škole iz kojih nagrađeni radovi iz zadatih 3 oblasti (poslovica) dolaze, biće nagrađene sa 30.000,00 dinara (pod uslovom da je poslala najmanje po dva rada za svaku od 3 oblasti (poslovica).

b) Škola koja pošalje najviše radova koji odgovaraju uslovima konkursa (pod uslovom da je poslala najmanje po dva rada za svaku od 3 oblasti – poslovica), nagrađuje se sa 60.000,00 dinara.

  1. Profesor (mentor) svakog od 3 nagrađena rada (pojedinca ili tima), nagrađuje se sa po 30.000,00 dinara.

Pobednički radovi

Tuga i ljubav se ne mogu sakriti

Pobdenički rad na navedenu temu je priča grupe autorki koju čine Jelena Bastaja, Anđela Baškot i Sara Paunović, učenice Srednje poljoprivredno-prehrambene škole Sombor, čiji mentor je profesorka Tatjana Njegomir.

Ljubav je puna meda i jada

Pobednički rad na navedenu temu je priča autorke Marije Šijačić, učenice Gimnazije “Veljko Petrović” Sombor, čija je mentorka profesorka dr Lidija Nerandžić.

Jezik laže, srce istinu kaže

Pobednički rad na navedenu temu je priča autorke Katarine Ristić, učenice Ekonomsko-trgovinske škole u Kikindi, čija je mentorka profesorka Dušica Jovanov.

Škola sa najvećim brojem dostavljenih radova

Kao i prethodnih godina, posebna nagrada sa dodeljuje školi koja na konkrus dostavi najveći broj učeničkih radova, a ovogodišnji dobitnik ove nagrade je ŠOSO Milan Petrović iz Novog Sada.

Svečana dodela nagrada

U toku decembra meseca, OPENS će organizovati svečanu dodelu nagrada na kojoj će prisustvovati svi dobitnici nagrada ovogodišnjeg konkursa, te se upoznati sa daljim koracima nastanka filma na osnovu njihovih priča.

Posebnu zahvalnost želimo da iskažemo svim profesorima i profesorkama koji su još jednu godinu za redom pokazali ogromnu količinu motivacije, što možemo videti po broju dostavljenih radova. Veliko nam je zadovoljstvo da postoji ovoliki broj mladih ljudi koji prepoznaju značaj kreativnog izražavanja i odlučuju da svoje vizije, želje i misli pretoče u literarne radove koji nas svake godine dodatno inspirišu da nastavimo i prilagođavamo naš pristup radu sa mladima!

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »