POTPUNO NOVI PROSTORI ZA MLADE

Povodom Međunarodnog dana mladih, u Evropskoj godini mladih i godinu dana nakon otvaranja Omladinskog centra OPENS, ponovo smo se okupili u Novom Sadu, nekadašnjoj Omladinskoj prestonici Evrope. Ovog 12. avgusta pričali smo o putu koji mladi biraju za budućnost naših evropskih gradova, o uspostavljanju novih omladinskih centara u Srbiji i o novim resursima koje OPENS nudi mladima – OPENS omladinskom klubu i podkastu.

Na radnom sastanku održanom u okviru projekta „Omladinska politika u niskom startu“ podržanom od strane Ministarstva Omladine i sporta, OPENS je ugostio Premijerku Vlade Republike Srbije Anu Brnabić, Gradonačelnika Grada Novog Sada Miloša Vučevića i delegacije iz Subotice, Sombora, Niša i Mionice na čelu sa gradonačelnicima i predstavnicima organizacija civilnog društva zainteresovanim za uspostavljanje omladinskih centara u svojim lokalnim zajednicama.

“Raduje nas da ono što smo naučili mi u Novom Sadu, iskustva, saradnja i uspeh koji smo ostvarili može da se replirica u drugim gradovima. Raduje nas i činjenica ćemo imati priliku da se naredni put sastanemo sa Nišom, Suboticom, Mionicom i Somborom u njihovim omladinskim centrima, da vidimo šta su oni uradili, šta su zamislili u saradnji sa svojim organizacijama i svojim mladima i da ideje o omladinskim centrima može doneti rezultate u sardanji sa donosiocima odluka. Sve u cilju toga da što više mladih želi da ostane u sredinama u kojima su, da se razvijaju, da uče i da rastu, da imaju priliku da putuju, budu mobilni, ali i da se vrate da zajedno radimo na razvoju svojih zajednica mi iz OPENS-a voljni smo da svoje iskustvo iz prethodnih pet godina podelimo.”
– Vukašin Grozdanović, izvršni direktor OPENS-a

Cilj sastanka je bio predstavljanje realizovanih koraka u cilju uspostavljanja omladinskih centara, predstavljanje projekata za renoviranje objekata koji su označeni kao mogući omladinski centri u navedenim gradovima, kao i predstavljanje predloga programa za mlade u navedenim gradovima za omladinske centre.
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić naglasila je da su omladinski centri od velike važnosti, jer u njima mladi mogu da se okupljaju, da rade, stvaraju, kao i da uspostave sistemsku komunikaciju sa predstavnicima lokalnih samouprava, posebno ako znamo činjenicu da 86% lokalnih samouprava nema prostore za mlade odakle bi mogli da stvaraju i zagovaraju omladinske politike i da će to morati da se promeni.

“Dugujemo zahvalnosti Gradu Novom Sadu i OPENS –u što su prihvatili naš poziv da svoje iskusvto i znanje podele, a želim posebno da se zahvalim Nišu, Subotici, Mionici i Somboru što su ovo prihatili, pokazali sopstvenu inicijativu i žeju da budu među prvima koji će replicirati uspostavljanje omladinskih centara u njihovim lokalnim samoupravam gde ćemo napraviti moderne omladinske centre, a onda to širiti širom Srbije.”
– Ana Brnabić, Predsednica Vlade Republike Srbije

U ime Novog Sada koji je prepoznat je kao lider i primer dobre prakse u uspostavljanju omladinskog centra, Gradonačelnik Miloš Vučević istakao je da se nada da će novi omladinski centri biti uspešni u osmišljenim projektima, da će im znanja i iskustva iz Novog Sada pomoći, kao i da će dobiti adekvatnu podršku i od najviših državnih instanci.

“Omladinske centre u Nišu, Somboru, Subotici i Mionici vidimo kako neku vrstu konkurencije i neki vid nacionalnih omladinskih prestonica kroz koje mlade možemo da sačuvamo u našim krajevima. Videli smo prezentacije ovih opština i nadamo se da će biti uspešni, a opštine i gradovi moraće da izmere šta je ono što realno treba, što može da se uradi i šta je potrebno omladinskim organizacijama i mladima jer je važno održati sve to za mlade.”
– Miloš Vučević, Gradonačelnik Grada Novog Sada

 

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »