Poziv za podršku – Centar “Srce”

Od ovog momenta kreni da brojiš 19 sati. Jer toliko će proći pre nego što sledeća osoba u u Vojvodini izvrši suicid. Naša zemlja se nalazi pri vrhu rang liste kada je u pitanju stopa suicida u Evropi. Ovaj društveni problem pogađa sve uzrasne grupe, međutim zabrinjavajuće je da je ono u porastu među mladima, odnosno da je drugi uzrok smrti kod starosne grupe od 15 do 30 godina upravo samoubistvo.

Mnoge od ovih smrti mogle bi biti sprečene ako bi osoba u trenucima krize osetila pomoć i podršku. Utisak da nismo sami u najtežim trenucima pruža utehu i daje snagu da se nastavimo dalje.

Centar „Srce“ tokom godine odgovori na 5000 poziva, mejlova i četova osoba koje prolaze kroz krizu.  Međutim broj onih kojima je potrebna pomoć je mnogo veći.

“Želeli bismo da budemo dostupni za veći broj ljudi kojima je potrebna podrška i pomoć. Da bismo to ostvarili moramo da uložimo u obuku novih volontera, kvalitetniju opremu (telefone i računare), kao i same prostorne resurse,” kaže Timea Bodiš iz centra Srce.

Volonteri Centra „Srce“ unazad 27 godina nastoje da budu tu za ljude koji pate, informišu i edukuju sve one koji rade sa osetljivim grupama, posebno školsko i medicinsko osoblje. Da bi bili bliže mladima uvedene su mejl i čet podrške koje prate njihove navike u komuniciranju. Upravo je ovo jedinstvena usluga i broj ovakvih poziva se iz godine u godinu povećava.

“Verujemo da je prevencija samoubistva stvar svih nas i da jedino zajedničkim delovanjem možemo napraviti vrednu promenu. U toku je prikupljanje sredstava za proširenje našeg rada, a svaka donacija će biti duplirana od strane Trag fondacije. Kampanja traje do septembra meseca, a trenutno skupljamo sumu od 4000 evra na godišnjem nivou, koja bi nam omogućila nesmetano funkcionisanje,” dodaje Timea.

Svaka donacija se može uplatiti na žiro račun – 325-9500600063672-27, Vojvođanska banka a.d., Novi Sad, Železnička 3.

 

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »