PREZENTOVANA PLATONOVA TELA U MAŠINSKOJ ŠKOLI

U Mašinskoj školi u Novom Sadu zvanično je prezentovan razultat rada učenika ove škole u okviru projekta „Uključi se, pronađi rešenje“.

Ovom prilikom prezentovani su rezultati učeničke ideje „Platonova tela“, koja je realizovana kroz OPENSov program  „Uključi se, pronađi rešenje“. Ova ideja je podržana kroz 2 procesa participativnog budžetiranja, tokom 2019. i 2020. godine, kada se podršci pridružila i  Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Pored OPENSa i Fondacije “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, programu „Uključi se, pronađi rešenje“ podršku su pružili i Grad Novi Sad, Gradska uprava za sport i omladinu, Gradska uprava za kulturu i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice uz čiju smo podršku došli su do većeg broja škola, učenika i rešenja.

Iako ih je pandemija pomalo omela u planovima, te je izrada platovnovih tela trajala malo duže, pobednički timovi iz Mašinske škole nisu odustali od svojih ideja, a školsko dovorište sada je ukrašeno sa 5 platonovih tela koji će pored ukrasa, biti mesto gde se odvija nastava na otvorenom i alata za sticanje novih znanja iz matematike, hemije, fizike i mnogih drugih predmeta.

„U saradnji sa našim profesorima praktične nastave, tehničkog crtanja, koordinatorima za praktičnu nastavu, došli smo na ideju da povežemo sve te stvari u jednu celinu i da napravimo nešto što bi moglo danas sutra da se iskoristi i kao onlajn učionica“,  prilikom obraćanja medijima istaknuo je direktor Srednje mašinske škole Vladimir Gavrinić.

Prezentaciji ovih učeničkih ideja prisustvovali su učenički timovi, profesori uključeni u proces, uprava škole, facilititatori programa, predstavnici dve prestonice, kao i predstavnici Gradske uprave za obrazovanje sa članicom gradskog veća za obrazovanje Dinom Vučinić.

Tokom 2019. godine na realizaciji ideje radili su učenici Nikola Dragišić, Jovan Bašić, Marko Jelisavac, a tokom 2020. godine  i učenici Aleksandar Širočka, Kristina Vukliš i Luka Vujačić.

„Mnogo toga nisam znao, profesor me naučio i radili smo baš dosta kako bismo primenili to znanje“, samo je jedan od komentara pobedničkih timova o realizovanom projektu.

Pored navedene učeničke ideje, u Mašinskoj školi kroz projekat „Uključi se, pronađi rešenje“ učenici su opremili kantinu i učeničku chil zonu.

Prisetimo se konkursa i realizovanog programa:

„Uključi se, pronađi rešenje“ je deo programa Omladinske prestonice Evrope se sprovodi redvono već tri godine i koji pruža mogućnost srednjoškolcima iz Novog Sada da direktno utiču na unapređenje svoje sredine (u ovom slučaju na promene u svojoj školi kao sredini u kojoj provode veliki deo dana) tako što će kroz kreativni pristup problemima predlagati rešenja. Od ideje do rešenja, prolaze kroz proces u kome nauče da prepoznaju potrebe svoje zajednice, probude u sebi aktivistički duh i budu deo rešenja problema koji su prepoznali. Program je otvoren za sve državne srednje škole na teritoriji Novog Sada i svi učenici škola koje se u ovaj program uključe imaju su pravo na učešće. Kako je akcenat na zajednici programa „Uključi se, pronađi rešenje“ na zajednici, ovakvim radom sa mladima dobijamo ideje koje dolaze direktno od njih i koje imaju uticaj na celu zajednicu, odnosno najviše đaka u školi.

 

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »