Prijem u Gradskoj kući za gradove finaliste

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je predstavnike Klaipede, Omladinske prestonice Evrope za 2021. godinu, kao i ostala tri grada koji su se našli u finalnom krugu izbora za tu prestižnu titulu. Ceremonija proglašenja održana je u Novom Sadu, a u završnici nadmetanja bili su Klaipeda (Litvanija), Varaždin (Hrvatska), Velika Nikozija (Kipar) i Kišinjev (Moldavija).

“Juče je iz Novog Sada otišla pozitivna poruka mladima u celoj Evropi i mislim da smo bili dostojni zadatka koji smo dobili od Evropskog omladinskog foruma i pokazali da imamo snažne kapacitete, pre svega u ljudima. Čestitam Klaipedi na osvajanju prestižne titule, ali i onima koji su ušli u uži izbor. Verujem da svi nose pozitivne utiske o našem gradu i sugrađanima i da će doći ponovo tokom 2019. kada će moći da vide kako Novi Sad nosi titulu Omladinske prestonice. Očekuje nas mnoštvo programa, događaja ali biće i ulaganja u infrastrukturu uz finansijsku podršku omladinskim organizacijama. Dupliraćemo budžet namenjen omladini i bićemo primer mnogima u omladinskoj politici,” naglasio je gradonačelnik Vučević i podsetio na to da je Novi Sad prepustio omladinskim organizacijama da, uz podršku gradske uprave, sačine predlog lokalnog akcionog plana za mlade, a sve u cilju, kako je rekao, da mladi ostanu da žive u Novom Sadu.

Koordinator za omladinska pitanja grada Klaipede Ajste Andruškevičjute zahvalila se gradonačelniku i svim domaćinima na gostoprimstvu u Novom Sadu.

“Veoma smo srećni zbog pobede jer smo na tome radili vredno i predano dve godine. Naše omladinske organizacije i gradska uprava ujedinili su snage i zahvalni smo našoj nacionalanoj vladi ali i čitavoj Evropi što su verovali u nas,” istakla je Ajste Andruškevičjute.

Prema rečima koordinatora OPENS-a Vukašina Grozdanovića veliko otvaranje programa u godini titule biće upriličeno 26. januara.

“Preko 200 aktivnosti koje će obuhvatiti 500 000 mladih biće realizovano u 2019. godini. Programi će biti besplatni za sve, a nastavićemo sa akcijama u regionu i evropskim gradovima, šta više, OPENS će se predstaviti i u Ujedinjenim nacijama. Cilj nam je kreiranje održive omladinske politike. Iduće godine budžet OPENS-a biće 320 miliona dinara, a programe ne pišu samo eksperti već sve radimo u saradnji sa mladima, i skoro 50 posto tog budžeta ide organizacijama koje sprovode trogodišnje programe,” rekao je Vukašin Grozdanović.

A, do početka godine i preuzimanja godine prestonice, OPENS priprema još mnogo događaja za sve mlade u Novom Sadu.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »