Proslava energije i različitosti

Društvo, a i mladi, danas su suočeni sa brojnim izazovima. Prema poslednjim istraživanjima, ukoliko ste mladi, sva je prilika da ste nezaposleni, bez sopstvenog stana a sa visokim staniranima, da se osećate politički nezastupljeni, a intenet vam je glavni izvor informisanja. Puno je razloga za zabrinutost. Ali ih je puno i za slavlje. U redu je setiti se svega lepog što mladost nosi i proslaviti Međunarodni dan mladih. Bila je jedna mudra rečenica u Spajdermenu: “Uz veliku moć, dolazi i velika odgovornost”. Zato se danas vraćamo na radne stolice, radimo, zagovaramo i podsećamo odgovornosti koje nose naše pozicije, a juče smo slavili – bojama.

Srećan nam Dan mladih.

„Priključili smo se globalnoj temi koja je transfomacija znanja. U prvom delu dana posetile su nas omladinske organizacije koje su pokazale svoje aktivnosti na interaktivan način a dan smo završili kulminacijom – Festivalom boja. Verujemo da pored celogodišnjeg rada, obuka, radionica, treba da se slavi energija, kreativost i raznolikost mladih, a boje, simbolično to obuhvataju,“ kaže portparolka OPENS-a Ivana Miloradov.

Nakon što su iz topova, ispred bine, ispaljene prve boje, žurka je počela. 18 hiljada kesica boja u prahu bile su u rukama mladih i poslužile su im za zabavu. Za muzičku podlogu bio je zadužen Wet deams DJ trojac koji je svoj set otpočeo već oko 17h.

Međunarodni dan mladih prvi put je obeležen 2000. godine, ima za svrhu da skrene pažnju na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika i studenata. Cilj ovog dešavanje je da se u Evropu pošalje pozitivna sliku o mladima u Srbiji.

„Predobro je! Oduševljen sam ovim konceptom i povodom za obeležavanje dana mladih, mada, ja bih ovako obeležavao svaki dan. Svaki dan treba da bude dan mladih. Ove boje simbolišu različitost ali smo sa duge strane svi zajedno jer su sve boje pomešane,“ kaže jedan posetilac devetnaestogodišnji Žarko Blagojević.

Nevladine organizacije koje se bave transformacijom obrazovanja predstavile su se posetiocima i kroz praktičan rad pokazali su im na koji način oni svakodnevno transformišu obrazovanje, što je upravo tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih.

„Ovde smo da podignemo ekološku svest kod mladih. Doneli smo neke igrice da proverimo da li i koliko znaju o reciklaži. Pripremili smo i kviz za građane gde su oni pokazali zaista zavidnu svest o odvajanju otpada. Važno je da se na današnji dan govori o ovome jer je to jedini način da sačuvamo našu planetu. Moramo se svi uključiti jer su ovo male stvari koje zače velike promene,“ kaže ispred ogranizacije Čepom do osmeha Nada Bajac.

Žurka je trajala do 23h i okupila je preko četiri hiljade mladih koji su kroz celovečernje đuskanje naučili nešto o Međunarodnom danu mladih i njihovom značaju.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »