Prva čestitka iz Novog Sada, Omladinske prestonice Evrope 2019

Grad Tirana (Albanija) Omladinska je prestonica Evrope za 2022. godinu!

Na svečanoj ceremoniji proglašenja u Amijenu (Omladinskoj prestonici Evrope za 2020. godinu) prisustvovao je predsednik Francuske, Emanuel Makron, koji je pozvao sve mlade ljude u Evropi da preduzmu mere da oblikuju budućnost i zaštite vrednosti slobode i demokratije, dodavši da je ponosan na svoj rodni grad Amijen, koji je nosilac titule naredne godine. 

Specijalni gosti bili su i Frederik Vidal ministar visokog obrazovanja, nauke i inovacija Francuske, Gabriel Atal, državni sekretar za mlade i gradonačelnica Amijena, Brižit Foru, koju ćemo videti i u Novom Sadu, 13. Decembra prilikom Ceremonije predaje ključeva Amijenu. 

“Pre samo tri godine žiri je doneo odluku da Omladinska prestonica Evrope za 2019 bude Novi Sad i to je prvi put da je titula dodeljena gradu koji nije članica Evropske unije. Posle, eto, samo nekoliko godina i 2022. titula će se vratiti na Zapadni Balkan. Ovo je izuzetna prilika za mlade i grad Tiranu i ja zaista verujem da će svojim programom i aktivnostima uspeti da naprave promene koje su želeli i da mladi ljudi u Tirani budu pokretači pozitivnih promena,” kaže koordinatorka za međunarodnu saradnju OPENS-a, Valentina Antić.

Karina Autengruber, predsednica Evropskog omladinskog foruma čestitala je Tirani prilikom dodele titule. “Pokazali ste veliku posvećenost dugotrajnoj izgradnji nasleđa koje će stavljati mlade ljude u fokus u svom gradu.”

Kao Omladinska prestonica Evrope 2022, Tirana ima ambiciozni program čiji je cilj da odgovori na potrebe svih svojih mladih, braneći neformalno obrazovanje, i istovremeno nastojeći da poveže grad i njegovu mladost sa evropskim vrednostima.

Kao i u novembru prošle godine, kada je Omladinska prestonica za 2021. godinu proglašena u Novom Sadu, ceremonija je održana dan pred skupštinu Evropskog omladinskog foruma, koja okuplja više od 150 mladih delegata koji predstavljaju omladinske organizacije iz cele Evrope.  

Pobednički grad Tirana, izabran je od pet gradova koji su ušli u uži izbor – Baja Mare (Rumunija)  Kazanj (Rusija) Poznan (Poljska) Varaždin (Hrvatska).

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »