PRVI ZAVRŠEN OBJEKAT U KINESKOJ ČETVRTI NAMENJEN OPENS-U

“Simfonija kulturnih stanica“ održala se juče, 15. juna 2020. godine  u prvom  završenom objektu kulturnoj stanici OPENS – Omladinskom centru, koja se nalazi u Kineskoj četvrti. Kroz video-performans, predstavili su se novosadski muzičari koji su, raspoređeni na osam lokacija kulturnih stanica i  izveli Odu radosti.  Događaju  su prisustvovali premijerka Republike Srbije, Ana Brnabić i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

Ovaj prvi završeni objekat u Kineskoj četvrti,  namenjen je OPENS-u koji je odlično realizovao svoje programe u godini titule. Nastavićemo dalje istom snagom da ulažemo u očuvanje kulturnog i industrijskog nasleđa, ali i u nove sadržaje, jer cilj je da naša deca ostanu ovde“, izjavio je  gradonačelnik Vučević.

Prilikom obraćanja, premijerka je istaknula da Novi Sad treba da  koristi potencijale obe titule, te je najavila novi projekat – Nacionalne prestonice stvaralaštva.

Vlada Republike Srbije pokreće novi projekat Nacionalne prestonice stvaralaštva. U narednim godinama biraćemo grad ili opštinu koji će biti Nacionalna prestonica stvaralaštva, te ćemo ulagati u navedene sredine, da ostane legat u celoj Srbiji. Cilj nam je da decentralizujemo stvaralaštvo i kulturu, pa će za tu titulu moći da konkurišu svi gradovi sa jasnim projektima i aktivnostima, po ugledu na  Novi Sad i Beograd. Plan je da krajem godine objavimo poziv da gradovi i opštine konkurišu sa programima, a sam projekat bi bio realizovan 2023. godine,  izjavila je premijerka Brnabić.

Od maja 2018. godine kada je Vlada Republike Srbije proglasila OPENS (Omladinska Prestonica Evrope Novi Sad) projektom od nacionalnog značaja, Novi Sad je potencijalno od pionira omladinske politike, postao grad održivog sistema. Čitav program osmišljen je kroz sedam stubova, koji od 2018. pa sve do danas teže ka stvaranju prostora u kojem se slavi energija mladih i unapređuje njihova kreativnost. Vizija OPENS-a jeste da mladi ostanu aktivni građani i nakon evropske titule, te iskoriste prilike i kreiraju sadržaje koje žele u Novom Sadu. U svom gradu koji ima uređen sistem omladinske politike, implementiran u skladu sa zakonskim i strateškim okvirima naše zemlje.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »