SAOPŠTENJE: Bezbednost mladih i dijalog su na prvom mestu

U demokratskom društvu, debata i dijalog su najvažniji alati. Pored njih, podjednako važna sredstva političke participacije predstavljaju izbori i mirni protesti na kojima građani imaju pravo da pokažu svoju volju i kako se zaista osećaju. Ova prava ne smeju biti ugrožena.

Uprkos tome, svedoci smo da se o događajima u kojima su mladi jedni od vodećih aktera izveštava na neetički način, zbog čega apelujemo na sve medije da u narednom periodu o događajima u kojima mladi učestvuju izveštavaju isključivo pozivajući se na Kodeks novinara Srbije, time štiteći lik i privatne informacije svakog mladog aktera, ne ugrožavajući njegovu/njenu bezbednost. 

Pored toga, pozivamo sve učesnike aktuelnih događaja, bez obzira na njihovu političku delatnost, da dijalogu pristupaju na demokratski način kroz konstruktivan dijalog, bez ugrožavanja osnovnih ljudskih prava ni jednog od učesnika ovog vida političke participacije. 

Kao savez udruženja kom je tolerancija jedna od ključnih vrednosti kojima se vodimo u svom radu, apelujemo na nenasilje u svakom njegovom obliku; bilo to kroz međusobni dijalog, kroz izveštavanje o aktuelnim događajima ili kroz izražavanje sopstvenog nezadovoljstva. Demokratsko društvo se zasniva na međusobnom poštovanju ljudskih prava.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »