SAOPŠTENJE

OPENS kao Savez udruženja, zalaže se za aktivno učešće mladih u izgradnji demokratskog društva, kreiranju kulture tolerancije, nenasilja i dijaloga, poštovanju ljudskih prava, vladavini prava, kao što se protivi i svim vidovima nasilja koji su zabeleženi tokom prve dve večeri protesta na ulicama gradova Srbije.

Pozdravljamo sinoćno smirivanje tenzija, te pozivamo kako mlade koji učestvuju na protestima, tako i organe reda da deluju nenasilno, brinu o svom i zdravlju drugih. Takođe da poštuju preporuke Svetske zdravstvene organizacije te da se zarad sprečavanja širenja infekcije COVID-19, nose maske i rukavice, kao i da se poštuje mera držanja fizičke distance.

S obzirom na to da Republika Srbija počiva na vladavini prava, očekujemo da svi akteri odgovorni za bilo kakav vid nasilja tokom trenutnih protesta, moraju odgovarati u skladu sa zakonom.

 

U Novom Sadu,

10.07.2020.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »