SAZVEŽĐE PODRŠKE – KO POKREĆE SAVETOVALIŠTA?

Mnoge organizacije pronašle su način da reaguju i nastave svoj rad prilagođavajući se okolnostima i specifičnostima situacije izazvane pandemijom. Tako su i organizacije koje se bave pružanjem psihosocijalne podrške nastavile svoj rad, sada prilagođen potrebama građana, među kojima su često i mladi. OPENS je u saradnji sa 10 organizacija pokrenuo kampanju “SAZVEŽĐE PODRŠKE” u okviru koje smo vam pokazali koga sve možete pozvati ukoliko vam je potrebna podrška. Ali da li ste se zapitali ko pomaže njima? I kako uopšte rade sva ta savetovališta? Ko su točkovi koji ih pokreću? I ko su ljudi koji pomažu vama? Odgovor je samo jedan – VOLONTERI!

To su mladi i oni malo stariji, altruisti, osobe koje poseduju stručno znanje i ne libe se da ga podele kako bi pomogli upravo vama. Znaju da je vremena malo u 24 sata koje nam poklanja jedan dan, ali ipak u čitavom tom planu i programu obaveza pronađu 2 ili 3 sata za volontiranje, jer je VAŽNO.

Upravo to su VOLONTERI bez kojih većina ovih program ne bi ni postojala. Zato je deo kampanje “Sazvežđe podrške” i promocija volonterizma u domenu podrške mentalnom zdravlju. Ovim putem pozivamo vas da razmislite da li vi imate 2 ili 3 sata vremena da se pridružite nekoj od ovih organizacija kako bismo zajedničkim snagama pružili adekvatnu pomoć mladima u našem gradu. Nekim od ovih organizacija potrebna je pomoć volontera koji imaju stručno znanje (psihologa u psihoterapijskoj edukaciji), ali često bude i drugih aktivnosti u koje se mogu uključiti i ostali.

Ovaj tekst nije običan poziv za volontere. Ovaj tekst je tu da vas podstakne da razmišljate o tome kako i vi možete da budete deo nečijeg Sazveđža podrške. Pozivamo vas da pratite sve organizacije koje su deo Sazvežđa i kada bude objavljen neki od poziva, pronađete malo vremena za volontiranje.

ZA VIŠE INFORMACIJA OBRATITE SE NAVEDENIM ORGANIZACIJA:

-Sos ženski centar ( Facebook , Instagram)

-IZ KRUGA – VOJVODINA ( Facebook, veb stranica, Instagram)

-Novosadski humanitarni centar ( Facebook, veb stranica, Instagram )

-Grupa “IZAĐI” ( Facebook, veb stranica, Instagram )

-Centar za pružanje emotivne podrske osobama u krizi i prevencija suicida “Srce” ( Veb stranica, Instagram, Facebook )

-Omladina Jazas Novi Sad (Facebook, veb stranica, Instagram)

-Udruženje građana Patrija (Facebook, veb stranica, Instagram)

-EDIT centar (Facebook, veb stranica, Instagram)

-Udruženje Crvena linija (Facebook, veb stranica, Instagram)

 

 

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »