SIMULACIJA RADNOG DANA OMLADINSKOG CENTRA – 12. AVGUST

Otvaranje Omladinskog centra OPENS / Kulturne stanice OPENS  realizovaće se simbolično na Međunarodni dan mladih, 12. Avgusta. U prvom delu programa u periodu od 17:00 do 19:00 časova imaćete priliku da prisustvujete simulaciji jednog radnog dana u Omladinskom centru OPENS / Kulturnoj stanici OPENS, gde će predstavnici omladinskih  organizacija, organizacija za mlade i institucija kulture predstaviti i implementirati svoje programe.

NAZIV I PROGRAM UČESNIKA:

1. Naziv organizacije koja sprovodi program: Čepom do osmeha

Naziv programa: Eko dvorištance

Opis: Na inovativan i kreativan način podstičemo građane da vrše selekciju otpada. Dostupne su im raznobojne kante u koje mogu da odlože svoj otpad: pet ambalaža – žuta kanta, limenke/metal – crvena kanta, papir – plava kanta, biootpad – braon kanta, staklo – zelena kanta i kanta za odlaganje plastičnih čepova.

2. Naziv organizacije koja sprovodi program: Novosadska biciklistička inicijativa

Naziv programa: Biciklistički saobraćaj na holandski način

Opis: Novosadska biciklistička inicijativa bi radila program “Biciklistički saobraćaj na holandski način”, koji uključuje dve aktivnosti:

  • kratku zabavnu anketu o saobraćajnim pravilima koja uključuju bicikliste (traje oko 2-3 minuta, namenjena prolaznicima na ovakvim događajima)
  • probna vožnja kargo bicikla

3. Naziv instituacije koja sprovodi program: Akademija umetnosti- Likovni departman

Nazivi programa:

  • Slikanje (studentkinja Milica Uzelac)
  • Vajanje portreta u glini (studentkinje Aleksandra Pejanović, Matea Đurić

4. Naziv organizacije koja sprovodi program: BalkanIDEA Novi Sad

Naziv programa: Živa biblioteka- Razgovaraj sa knjigom

Opis: Živa biblioteka funkcioniše baš kao prava biblioteka, gde čitaoci dolaze da pozajme “knjigu” na određeno vreme. Postoji jedna razlika: knjige u Živoj biblioteci su ljudi, i knjige i čitaoci imaju priliku da uđu u pravi dijalog. Knjige u Živoj biblioteci predstavljaju grupe ljudi koje su često meta predrasuda i stereotipa i koji su često žrtve diskriminacije i socijalne ekskluzije.

5. Naziv organizacije koja sprovodi program: Centar za omladinski rad

Nazivi programa:

  • Radionica digitalnog marketinga
  • Radionica na temu mentalnog zdravlja
  • Moja karijera na putu do heroja
  • Mobilni omladinski klub

6. Naziv organizacije koja sprovodi program: Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije

Naziv programa: Dijalog kafe Novi Sad – sesija na temu “UN za mlade”

Opis: Dijalog kafe na temu “UN za mlade”, uz učešće sadašnjih Omladinskih delegata: Nevene Mušatović i Uroša Anđelkovića. Na kraju sesije u 12 časova proglasiće se rezultati ovogodišnjeg konkursa za izbor sledećih Omladinskih delegata Srbije u UN za mandat 2021-2022. godine.

7. Naziv organizacije koja sprovodi program: Grupa IZAĐI

Naziv programa: Društveni centar IZAĐI

Opis: Zainteresovani će moći da se informišu i o životnoj realnosti i izazovima mladih LGBTI* osoba u Novom Sadu kroz razgovor sa Živom knjigom i razgovor sa nekadašnjom korisnicom društvenog centra koja je postala deo radnog tima udruženja.

8. Naziv organizacije koja sprovodi program: Omladina JAZAS Novi Sad

Naziv programa: Škola za vršnjačke edukatore

Opis: U cilju promocije septembarske škole za edukatore/ke volonteri i volonterke Omladine JAZAS Novi Sad će sprovesti aktivnost igranja igrice Catch the Sperm. Igrica je veoma jednostavna i sastoji se od hvatanja virtuelnih virusa, bakterija i spermatozoida kondomom. Kondom je u stvari avatar u igrici.

9. Naziv organizacije koja sprovodi program: Savez studenata Medicinskog fakulteta i mladih zdravstvenih radnika Novog Sada

Nazivi programa:

  • Osmehni se novim prilikama (prevencija I održavanje oralnog zdravlja , osmeh kao ključ ka novim prilikama I moderni načini prevencije).
  • Prevencija edukacijom

Opis: Predavanje o značaju oralne higijene, novim digitalnim načinima praćenja održavanja iste, benefitima lepog osmeha u budućim poslovnim i akademskim prilikama, kao i razgovor o drugim zdravim životnim stilovima.

10. Naziv institucije koja sprovodi program: Galerija Matice srpske

Naziv programa: Video projekcije projekata “Mladi biraju” i “KULtura kroz Novi Sad”

11. Naziv institucije: ŠOSO “Milan Petrović”
Naziv programa: Radni centar ŠOSO “Milan Petrović”

Opis: Korisnici radnog centra Šoso ,,Milan Petrović” , prikazaće svoje radove. Sve proizvode prave mladi sa smetnjama u razvoju. Ručno pravljen nakit, torbe, ukrasi, crteži, grnčarija, sapuni, dekoracija. Njihova prodavnica se nalazi u Novom Sadu u ulici Trg republike 4, pod nazivom ,,Inkluzivno mesto”.

*** Dodatni program: Restoran “Tri petice” priprema zdrave koktele ispred Omladinskog centra OPENS.

Više o čitavom događaju na LINKU.

Čitav događaj realizovaće se u skladu sa važećim epidemiološkim merama koje su trenutno na snazi na teritoriji Republike Srbije.

 

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »