Svečana dodela OPENS nagrada

Danas smo sa početkom u 11 časova, u skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine (Velika sala), imali priliku da dodelimo nagrade za neke od najistaknutijih programa OPENSa. Tom prilikom, dodeljene su nagrade za najbolje srednjoškolce i njihove mentore, pobednike/ce koji su se istakli kroz 2 redovna OPENS programa:

  • Uključi se, pronađi rešenje!
  • Poslovice: Vanvremenske mudrosti

O PROGRAMU “UKLJUČI SE PRONAĐI REŠENJE”

„Uključi se, pronađi rešenje“ podrazumeva proces kroz koji učenici srednjih škola imaju priliku da nauče da prepoznaju potrebe svoje zajednice, probude u sebi aktivistički duh i predlože kreativno rešenje problema sa kojim se susreću u svojim školama.

Kroz ovaj proces ih vode obučeni facilitatori – saradnici koji su u svom dosadašnjem radu aktivno učestvovali u realiazciji programa za mlade i procesima podrške i ostvarivanja potreba mladih.

Program je otvoren za sve državne srednje škole na teritoriji Novog Sada i svi učenici i škole imaju pravo da učestvuju, dok je u ovoj godini procesu pridružena i jedna škola van teritorije Novog Sada. Nagrađene srednje škole za 2022. godinu su:

  1. Elektrotehnička škola “Mihajlo Pupin“,
  2. Gimnazija Laza Kostić,
  3. Karlovačka gimnazija
  4. Srednja Mašinska škola Novi Sad,
  5. Srednja saobraćajna škola Pinki,
  6. Poljoprivredna škola sa domom učenika u Futogu,
  7. Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“
  8. Umetnička škola “Bogdan Šuput”
  9. Srednja stručna škola “Borislav Mihajlović Mihiz”, Irig

Ovogodišnji program “Uključi se, pronađi rešenje” deo je Međunarodnog Erazmus + projekta “European Innovatory” koji koordiniše grupa PONT iz Rumunije. U okviru projekta, učenički timovi dobili su priliku da se takmiče na školskom i na evropskom nivou.

Za pobedničke ideje na nivou škole glasali su učenici škole, dok su za pobedničku ideju na evropskom nivou glasali članovi lokalnog savetodavnog odbora programa kog čine predstavnici institucija i partnerskih organizacija koje su podržale program, kao i mladi novosadski stvaraoci u oblasti kulture i umetnosti. 

U periodu od septembra do decembra 2022. godine realizovao se deo procesa participativnog budžetiranja u okviru projekta „Uključi se, pronađi rešenje“ u kom je uključeno ukupno 9 srednjih škola sa teritorije Grada Novog Sad, 160 srednjoškolaca udruženih u učeničke timove, koji su osmislili 27 lokalnih i 23 evropske ideje. U tom procesu podršku su im pružili 11 profesora i 8 facilitatora.

U ovogodišnjem programu učestvovalo je 160 učenika koji su osmislili 27 lokalnih i 23 evropske ideje, kao i 19 profesora i facilitatora. Za pobedničke ideje na nivou svake škole glasalo je preko 2000 đaka, dok je u izboru dve pobedničke evropske ideje učestvovalo 7 članova Savetodavnog odbora programa. Izabrane su i dve pobedničke evropske ideje koje su nagrađene odlaskom na međunarodni kamp u Transilvaniju u avgustu 2023 godine.

VIŠE O OVOGODIŠNJEM PROGRAMU “UKLJUČI SE, PRONAĐI REŠENJE”

O PROGRAMU “POSLOVICE: VAVNREMENSKE MUDROSTI”

“Poslovice: Vanvremenske mudrosti” – Svake godine u septembru, OPENS raspisuje konkurs namenjen srednjoškolcima sa teritorije Vojvodine, čiji zadatak je da napišu kratke priče na temu neke od narodnih poslovica koje odabiraju predstavnici Matice Srpske uključeni u realizaciju projekta.

Pobednički radovi se koriste kao scenario kratkih animiranih filmova i bivaju novčano nagrađeni. Za svaki rad biva kreirana posebna muzička tema i produkcija kao i scenraio i storibord po kome se izrađuje animirani film.

Pored učenika, svake godine budu nagrađeni i professori – mentori najuspešnijih radova, kao i škole iz kojih pobednički radovi dolaze, ali i škola koja pošalje najviše radova u okviru konkursa.

Na ovogodišnjem konkursu pristiglo je 385 učeničkih radova, od kojih je izabrano 3 pobednička rada iz sledećih škola:

  • Karlovačka gimnazija, Sremski Karlovci (2 učenička rada)
  • Gimnazija i stručna škola “Dositej Obradović”, Novi Kneževac (1 učenički rad)

Srednja škola koja je na Konkurs dostavila najveći broj učeničkih radova i koja je ujedno dobila i specijalnu nagradu jeste Gimnazija “Veljko Petrović” iz Sombora.

VIŠE O OVOGODIŠNJEM PROGRAMU “POSLOVICE: VANVREMENSKE MUDROSTI”

Same nagrade i priznanja najuspešnijim mladima dodelili su predstavnici:

  • Omladinskog saveza udruženja OPENS;
  • Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice;
  • Matice srpske;
  • Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu;
  • Gradske uprave za sport i omladinu Grada Novog Sada;
  • Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama;
  • Studija za produkciju animiranih filmova “Furuna Crafts”;
  • Novosadskog volonterskog servisa;
  • Kancelarije za mlade Grada Novog Sada;
  • Novosadskog omladinskog foruma;
  • Kompanije “Fiscal Solutions”

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »