TRANSFORMACIJA OMLADINSKE POLITIKE

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević posetili su Omladinski centar OPENS i prisustvovali potpisivanju ugovora o finansiranju programa, koji je posvećen pitanju mentalnog zdravlja mladih, između Unicefa i OPENS-a. Premijerka Ana Brnabić izrazila je zahvalnost gradonačelniku Grada Novog Sada što je okupio kako mlade, tako  i organizacije civilnog društva oko Gradske uprave, jer se vide adekvatni rezultati projekta koje je Vlada Srbije sa zadovoljstvom podržala.

Direktorka Unicefa Srbija Dejana Kostadinova, rekla je da će kroz kroz partnerstvo sa OPENS-om biti obezbeđeno učešće mladih u programima koji se tiču mentalnog zdravlja, takođe, ukoliko bude potrebno, za mlade i njihove roditelje biće omogućena i profesionalna podrška. Kako bi dao svoj doprinos smanjenju ovakvih negativnih osećanja, osnažio mlade i pružio pomoć u negovanju njihovog mentalnog zdravlja, OPENS je pokrenuo kampanju “Sazvežđe podrške”.

TRANSFORMACIJA OMLADINSKE POLITIKE

Omladinski savez udruženja „Novi Sad omladinska prestonica Evrope – OPENS“ radi ostvarenja ciljeva projekta „U centru održive omladinske politike“ blisko sarađuje sa svim relevantnim akterima omladinske politike, uključujući Ministarstvo omladine i sporta i jedinice lokalnih samouprava, kako bi unapredio donatorsku politiku u Srbiji, osnažio udruženja mladih i za mlade da konkurišu za finansijska sredstva različitih donatora i obezbedio održivost programa za mlade predlažući model organizovanja mreže omladinskih centara u Republici Srbiji. Ciljevi projekta koji Omladinski savez udruženja „Novi Sad omladinska prestonica Evrope – OPENS“ realizuje uz podršku Ministarstva omladine i sporta su:

– Obezbeđenje podrške održivom razvoju udruženja koja sprovode omladinske aktivnosti utvrđujući postojanje javnih prostora za mlade (omladinske imovine) i kreirajući model njihovog funkcionisanja;

– Razvijanje mehanizama koordinacije procesa i izgradnje kapaciteta SOP za realizaciju NSM kroz programe jačanja kapaciteta;

– Kreiranje preporuka za unapređenje donatorske politike u Srbiji koje obezbeđuju kontinuirano finansiranje programa udruženja koja sprovode omladinske aktivnosti.

Omladinski savez udruženja „Novi Sad omladinska prestonica Evrope – OPENS“ radi na konkretnim preporukama, zasnovanim na analizama, istraživanjima i komparativnim praksama u zemljama regiona i Evropske unije, a u pravcu daljeg razvoja omladinske politike u Srbiji. Zadatak ovog projekta je da obezbedi održivost kvaliteta usluga i programa za mlade u Srbiji. Ovaj izazov može se rešiti jačanjem kapaciteta svih aktera omladinske politike i uspostavljanjem prostornih kapaciteta za održavanje programa za mlade – omladinskih centara.

U cilju unapređenja omladinske politike OPENS svoj doprinos daje kroz razvijanje:

  • Servisa za unapređenje mentalnog zdravlja
  • Nacionalne strategije za mlade ( za period od 2025. do 2030. godine)
  • Zakona o mladima
  • Zakona o volontiranju
  • Nacionalne strategije za razvoj podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva
  • Priručnika / jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva
  • Analize donatorske politike u Srbiji
  • Analize kapaciteta organizacija za fandrejzing
  • Standarda rada Omladinskih centara
  • Studija izvodljivosti uspostavljanja mreže Omladinskih centara

-Novi Sad kao omladinska i prestonica kulture, je od izuzetnog značaja za celu zemlju, jer je primer dobre prakse drugim gradovima i opštinama kojima će biti lakše da primene to znanje i iskustvo. Trenutno je u ovoj oblasti najvažniji rad na Nacionalnoj strategiji za mlade, na Zakonu o mladima, Zakonu o volontiranju i Zakonu koji bi organizovao radnu praksu. Cilj nam je da, uz učešće omladinskih organizacija, taj posao završimo do kraja ove godine. Suštinski, veoma je bitan i projekat ”Moja prva plata” jer je ekonomska nezavisnost mladih osnova svega. Nezaposlenost mladih sada je oko 20 posto, a 2012. godine bila je preko 50 posto, međutim i dalje nismo zadovoljni i nastavićemo da radimo na tom polju.  Rekla je premijerka Ana Brnabić prilikom obilaska Omladinskog centra OPENS.

U 2021. godini OPENS takođe realizuje i projekat „Novi Sad grad mladih – Srbija zemlja mladih“ u sklopu kojega će sprovoditi program od javnog interesa pod nazivom „Mladi u centru“ koji je naslednik programa Omladinske prestonice evrope 2019.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »