Tri godine rada na održivosti

Ljubica Marković volonterka je Novosadskog volonterskog servisa već dve godine. Kao apsolvent nemačkog jezika, došla je sa željom da se kao volonter oduži zajednici u kojoj živi. Vrlo brzo je jedan angažman prerastao u drugi i Ljubica je ostala pri volontoranju.

„Sećam se rada na prvoj konferenciji kada sam volontirala. Zaista jedno novo iskustvo. Svaki sledeći volonterski angažman je za mene bio nešto posebno, iz svega sam nešto naučila i unapredila neke svoje veštine i sposobnosti, upoznala nove ljude i družila se i tako se nastavilo. Posle svako volontiranje donese nešto novo,“ dodaje Ljubica.

Ljubica je jedna od preko 1047 volontera NVS-a. Nakon dve godine rada, preko 137 podržanih volonterskih aktivnosti, i 9 000 volonterskih sati, objektivno bismo mogli reći da smo postavili odlične temelje volontiranju u Novom Sadu. „Imamo prilično važne rezultate, ne samo za Srbiju, već i za region, pa i za Evropu. Odmakli smo u radu sa volonterima, uspostavili važna partnerstva sa institucijama i organizacijama u Novom Sadu. Volontiranje se sve više posmatra kao pozitivna stvar koja nam pruža mogućnosti za učenje, lični razvoj, podršku zajednici… Partnerski odnos dve prestonice prikazuje da se zajedničkim snagama i sinergijom iskustva, uduženim kapacitetima i resursima, mogu ostvariti dobri rezultati,“ objašnjava koordinator Novosadskog volonterskog servisa, Vojislav Prkosovački.

 

Stoga je treće godine za redom, Novosadski volonterski servis organizovao međunarodnu konferenciju posvećenu volontiranju – Formula za održivost, uz podršku dve prestonice.

„Ideja je da nakon godina prestonica ostane jedan gradski servis koji će se baviti volonterima i mladima i starima i odraslima, kao i svima koji žele da volontiraju i doniraju svoje vreme za dobrobit zajednice, te da se lično razvijaju. Jedino što je trajno jesu kontinuirana rešenja i zato je nama rešenje za budućnost volontiranja u Novom Sadu – Novosadski volonterski servis,“ kaže koordinator OPENS-a, Vukašin Grozdanović.

Ostaje da se unapredi zakonski okvir, treba raditi na tome da organizatori volontiranja dobiju podršku, ali i pruže podršku volonterima, jer je i potrebe za volonterima sve više.

 

 

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »