UHVATI PRAVAC

Jedino gore pitanje od “šta ćeš biti kad porasteš?” je “na koji ćeš faks?” 

Neki naprave grešku pa upišu ono što i njihovi drugari kako bi imali svoju ekipu tokom studija, a neki shvate da su napravili pogrešan izbor tek kad provedu 5 godina u struci. 

Loš izbor zanimanja nije strašna stvar jer nikad nije kasno početi ispočetka, ali te može koštati i vremena i truda. 

Ono što će te drugi savetovati je da uradiš test profesionalne orijentacije u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, a ono što ti mi možemo preopručiti je da se pridružiš našem programu “Uhvati pravac!”

Kako izgleda program profesionalne orijentacije ‚‚Uhvati pravac?”

U okviru programa ćemo ti pomoći da razviješ veštine i dobiješ znanja koja ne idu uvek uz diplomu srednje škole, a sigurno će ti značiti kad upišeš faks i jednog dana kreneš na prvi posao, čak i onaj studentski. 

Pomoći ćemo ti da sam/a skapiraš koja je industrija prava za tebe, a pritom te upoznati sa fakultetima koji se poklapaju sa tvojim željama. Upoznaćeš se sa studentima raznih smerova – neki od njih obožavaju svoje zvanje, a neki su usput shvatili da je vreme da skrenu sa puta na kom se nalaze. Uz to, zajedno ćemo napisati i tvoj prvi CV, ali i simulirati prvi razgovor za posao da te na prvom pravom ne uhvati trema.

Tokom 20 susreta, imaćeš priliku da se upoznaš različitim temama i predavačima, kao i da se oprobaš u:

·      (samo)prezentaciji

·      javnom nastupu

·      promišljanju i debatovanju

·      savladavanju mekih veština (kreativno razmišljanje, poslovna etika, timski rad, upravljanje vremenom)

·      volontiranju na različitim aktivnostima

·      pisanju svog prvog CV-a

Ko može da se prijavi na program?

Program je dostupan mladima na završnim godinama srednjih škola, kao i mladima koji u tekućoj godini nisu uspeli da upišu željeni fakultet ili se još uvek nisu opredelili, a prijave za program su otvorene do 5. septembra putem FORME.

Projekat “Uhvati pravac (Profesionalna orijentacija i informisanje mladih)” je nastao u okviru programa obuke za omladinske lidere/ke koju realizuje Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada – NAPOR u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koji sprovodi GIZ u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine Republike Srbije.

Za sva dodatna pitanja, osećaj se slobodno da pišeš koordinatorki projekta Milicu putem mejl adrese milica@opens.rs!

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »