Uključi se, pronađi rešenje – kako je proces participativnog budžetiranja nastao po koracima

 

  1. Ideja

U moru instant rešenja i kampanja koje nas ubeđuju u to šta svako od nas mora da ima, postajemo nenaviknuti na to da nas neko pita – šta želimo; šta nama treba kako bi nam okruženje bilo bolje. Navikli smo da imamo nekoga ko će nam rešiti sve probleme, a zaboravljamo da imamo mehanizme da ih sami rešimo.

“Uključi se, pronađi rešenje” deo je programa Omladinske prestonice Evrope 2019 i Evropske prestonice kulture 2021, koji pruža mogućnost srednjoškolcima iz Novog Sada da direktno utiču na unapređenje svoje sredine, odnosno u konkretnom slučaju, na promene u svojoj školi kao sredini u kojoj provode veliki deo dana. Program je otvoren za sve državne srednje škole na teritoriji Novog Sada i svi učenici i škole imaju pravo da učestvuju. U svakoj školi biće realizovana jedna ideja, a odluku o tome koja će ideja dobiti novac iz budžeta grada Novog Sada donose učenici škole koristeći se principima demokratskih izbora.

  1. Okupi ekipu

Prošle godine program je uspešno sproveden u 8 srednjih školi u Novom Sadu. Ove godine idemo dva koraka napred. Okupili smo jaku ekipu – Program „Uključi se, pronađi rešenje“ ove godine zajednički sprovode dve evropske prestonice: Omladine i Kulture. OPENS i Fondacija 2021, uz podršku Grada Novog Sada, Gradske uprave za sport i omladinu, Gradske uprave za kulturu i Pokrajinskog sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice ove godine doći će i do većeg broja škola, učenika i rešenja.

  1. Razvijanje i lobiranje

Mladi ne poznaju i uglavnom ne veruju političarima procesima i mehanizmima. Programi, poput Participativnog budžetiranja, pravi su način da mlade uključimo u političke procese i naučimo ih da budu odgovorni građani. Neke stvari će se sjajno pokazati, neke neće dobro proći i na kraju je samo važno istrajati u procesu i učiti usput 

  1. Biramo najbolje

Ili, tačnije, ne biramo mi, već sama zajednica. Kroz proces glasanja omogućili smo mehanizme koji odgovaraju na realne potrebe mladih. 

  1. Nagrađujemo pobednika

Ove godine, po dve ideje biće nagrađene u svakoj školi.  Jedanaest škola dobiće tako dva puta po 70.000 dinara. Nagrađujemo pobedničku ideju na temu aktivizma mladih i pobedničku ideju na temu kulture i stvaralaštva.

  1. Realizacija

Realizacija svih pobedničkih ideja očekuje se do početka marta 2020. godine. Od tog momenta ulazimo u treću godinu procesa, sa dve godine iskustva, materijala i rezultata na osnovu kojih nastavljamo da zagovaramo za više novca, više ideja i veći broj škola.

 

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »