VIDOVI PODRŠKE MENTALNOM ZDRAVLJU MLADIH

Prva u nizu aktivnosti Kluba za mentalno zdravlje “Sazvežđe podrške” vezana za jačanje kapaciteta organizacija koje pružaju besplatnu psihološku podršku na teritoriji grada Novog Sada i okrenutih pružanju psihološke podrške studentima održana je prošle nedelje u OC OPENS. 

Okrugli sto je okupio predstavnike udruženja studenata, civilnog sektora i zdravstvenih i visokoobrazovnih institucija, gde su prisutni diskutovali o uslugama podrške studentima u oblasti mentalnog zdravlja, najvećim izazovima sa kojima se studenti suočavaju i uslugama i servisima koje je potrebno razvijati u budućnosti. 

Zaključci i preporuke doneti na prvom okruglom stolu predstavljaju polaznu tačku za dalje razmatranje načina pristupa izazovima, kreiranju odgovarajućih akcija koje mogu doprineti rešavanju aktuelnih problema, ali i kao smernice za dalja istraživanja.

Učesnici su konstatovali da je zdravlje studenata ugroženo i da se značajan broj suočava sa simptomima anksioznosti i depresivnosti, a da sa druge strane postoji izostanak u broju i raznovrstosti usluga koje bi nudile podršku.

Preporuke skupa su usmerene ka:

  • razvoju iskustvenih grupa kao oblika podrške, 
  • aktivnosti koje bi pomogle u smanjenju osećaja usamljenosti i promocije zdravih životnih vrednosti
  • razvoj prakse za studente koji mogu da pružaju podršku vršnjacima
  • bolje informisanje o postojećim uslugama u sistemu primarne zdravstvene zaštite
  • povećanje kapaciteta koji su usmereni na mentalno zdravlje u zdravstvenoj zaštiti.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »