VOLONTIRANJE I MENTALNO ZDRAVLJE

OPENS je u okviru 5. Festivala mentalnog zdravlja u prostorijama OPENS-a (Laze Telečkog br.2 ) organizovao 15. oktobra 2020. godine sa početkom u 18 časova, panel diskusiju na temu “Volontiranje i mentalno zdravlje.

Od učesnika je prisustvovala Branka Cvetanović, volonterka  koja je podelila svoja lična iskustva kako je volontiranje uticalo na njeno mentalno zdravlje tokom Pandemije. O sistemskom pristupu volontiranju i podršci volonterima imali smo priliku da razgovaramo sa Vojislavom Prkosovačkim, predstavnikom Novosadskog volonterskog servisa, dok je Mladen Ilić, psiholog iz stručno-naučnog ugla govorio o poveznici volontiranja i mentalnog zdravlja.

Učešće na panelu bilo je besplatno, dok je diskusiju vodila Jelena Karać.

Foto: Vladimir Veličković

Jedan od stavova  oko kojeg su se svi govornici usaglasili, jeste da je Pandemija stavila u prvi plan dve stvari, a to su naše mentalno zdravlje i značaj solidarnosti koja se najpre manifestuje kroz volontiranje i volontere. U kriznom vremenu se najbolje vidi koji su najvažniji segmenti u jednom društvu.

Volontiranje i mentalno zdravlje su značajno povezani, šta potvrđuju iskustva volontera, iskustva koordinatora volontera i istraživanja u svetu koja su pisana na ovu temu. Volonteri imaju niz benefita  koji doprinose da se osećaju zadovoljniji sobom, kao što je osećaj da pomažući drugima ili zajednici ostvaruju svoju svrhu, stvaraju široku socijalnu mrežu, konstantno uče, razvijaju se, što se sve utiče pozitivno na njihovo mentalno zdravlje.

Izuzetno je važno da u zajednici postoji uređen sistem volontiranja i gradski volonterski servis koji je održiv i koji sistemski radi na unapređenju standarda volontiranja i na sveobuhvatan način pruža volonterima podršku tokom volonterskog angažmana. Svaka priča o primarnoj prevenciji mentalnog zdravlja kreće sa decom i mladima u ranoj fazi života, te je potrebno da se programi mentalnog zdravlja uvedu kako u škole, tako i na fakultete.

Sa tim u vezi, važno je kao partnere u priču o mentalnom zdravlju u zajednici, uključiti volonterske servise, omladinske organizacije, omladinske radnike i servise koji se bave mentalnim zdravljem.

Zaključak panel diskusije na kraju jeste da je potrebno da se svi akteri koji mogu da doprinesu očuvanju i unapređenju mentalnog zdravlja umreže i uspostave saradnju, kao i da se sistem unapređenja mentalnog zdravlja decentralizuje tj. ravnomerno rasporedi na različite aktere u zajednici. Pored zdravstvenih ustanova i službi socijalne zaštite, da se uključe i organizacije civilnog društva, volonterski servisi, obrazovne ustanove, psihološka savetovališta i drugi zainteresovani akteri, te da se potom povede zagovarački proces uz jasno liderstvo koji će biti usmeren na donosioce odluka.

 

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »