VOLONTIRANJE U VANREDNIM SITUACIJAMA

Omladinski savez udruženja OPENS je tokom 2022. godine uz podšrku Organizacije za evropsku bezbednot i sigurnost (OEBS) realizovao projekat  “BE SAFE WHILE VOLUNTEERING – The role of volunteers in emergencies”

Ideja za realizaciju projekta “VOLONTIRAJ BEZBEDNO – Uloga volontera u vanrednim situacijama” je nastala tokom angažmana volontera tokom COVID pandemije i volonterskih aktivnosti u Novom Sadu kada su volonteri pokazali neverovatnu hrabrost, požrtvovanost, solidarnost kada društvo bilo u najvećoj nevolji. Tokom tog angažmana smo zaključili da za volontiranje u vanrednim situacijama nije dovoljna samo dobra volja i volonterski duh već je potrebno da volonteri budu obučeni i spremni za delovanje. Takođe smo bolje razumeli sistem civilne zaštite, mehanizme koji ga pokreću i gde su zapravo volonteri u celom tom sistemu. Sve ovo nas je navelo da naše iskustvo sa terena nekako sistematizujemo i podelimo sa drugim opštinama koje su imale slična iskustva.

Vanredno stanje tokom pandemije COVID-19 pokazalo nam je da volonteri mogu značajno da doprinesu smanjenju efekata katastrofa u lokalnoj zajednici. Volonteri su vrednost i snaga lokalne zajednice u koju treba kontinuirano ulagati i kreirati sistem koji će brzo i lako biti od podrške u svakoj situaciji.

Aktivnosti projekta su povezale 20 predstavnika Kancelarija za mlade i udruženja građana koje aktivno rade sa volonterima iz 11 lokalnih samouprava – Sremska Mitrovica, Sombor, Bečej, Temerin, Novi Sad Bačka Palanka, Pančevo, Zrenjanin, Stara Pazova, Kikinda i Sremski Karlovci.

Uz podršku trenera Marka Lučića iz Crvenog Krsta Vračara, Bojane Perić sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu i gostujuće predavače profesora Branka Babića sa Visoke tehničke škole za strukovne studije u Novom Sadu, Dragana Bjelića iz sekcije prve pomoći Medicinskog fakulteta i Nikole Blagojevića koordinatora volonterskih programa Pokreta Gorana Vojvodine učesnici su prošli kroz zanimljive teme volontiranja i vanrednih situacija i naučili i utvrdili da je volontiranje moćno sredstvo za aktivaciju zajednice, jer podiže društvenu svest povezujući ljude na čisto ljudskom nivou. Volontiranje igra vitalnu ulogu u društvu jer:

  • promoviše socijalnu inkluziju
  • podržava marginalizovanim društvenim grupama
  • stvara građansko društvo
  • gradi i obnavlja zajednicu

„Volontiranje predstavlja jedan od osnova civilnog društva, afirmišući ono najplemenitije u čoveku – pacifizam, slobodu, jednake mogućnosti, bezbednost i pravdu za sve ljude. U eri globalizacije i neprestanih promena, svet postaje sve manji, međusobno zavisniji i kompleksniji. Volontiranje je način na koji se jačaju i čuvaju osnovne ljudske vrednosti: zajedništvo, briga i pomaganje; pruža mogućnost svakom pojedincu da postane i bude odgovoran član zajednice, da pomažući drugima uči i stiče vredna iskustva; mogu uspostaviti veze koje umanjuju razlike među ljudima, i kroz zajednički rad stvaraju uslovi za zajednički život.“  –  ’Univerzalna deklaracija o volontiranju’’

Ljudi volontiraju podstaknuti različitim stimulansima: spremnošću da pomognu drugima, angažovanju na cilju koji odgovara njihovom sistemu vrednosti, da optimizuju svoje slobodno vreme, spremnost za razvoj i lični rast, mogućnost da se izraze kroz dobrovoljne aktivnosti, da istraže nove mogućnosti karijere i drugo.

Naučili smo da naša zemlja ima dugu istoriju volontiranja tokom vanrednih situacija a da se volonteri u vanrednim sitaucijam vode idejom da je potrebno da budu “spremni i obučeni”.

Uz praktičan prikaz prve pomoći, metodologije u pripremim volontera za reagovanje u vanrednim situacijama, jasnom razumevanju gde je uloga volontera tokom vanrednih situacija i kako se sa njima radi na bezbedan i siguran način, učesnici su priširili svoj obim praktičnih znanja koje mogu da koriste i praktikuju u svojim lokalnim zajednicama.

Ispred nas su nove saradnje, širenje mreže, projekti i podizanje kvaliteta nivoa rada sa volonterima čija je vrednost u vanrednim situacijama neprocenjiva.

Projekat “BE SAFE WHILE VOLUNTEERING – The role of volunteers in emergencies” sprovodi Omladinski savez udruženja OPENS uz podšrku Organizacije za evropsku bezbednot i sigurnost (OEBS) kroz program IPA SER 06 2021 “Consolidating the democratization process in the security sector in the Republic of Serbia – Phase 5”

Ne čekajte vanredne situacije, oko vas je jedan veliki volonterski svet! Već danas krenite u volontersku avanturu preko Novosadskog volonterskog servisa na koji se možete registrovati već danas na ovom linku: https://www.nvs.rs/customer_register.php

 

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »