ZAVRŠEN CIKLUS OPENS RESURS KAFE PROGRAMA

OPENS je u protekla tri meseca, u okviru Programa jačanja kapaciteta organizacija, organizovao ukupno četiri Resurs kafea, sa ciljem okupljanja omladinskih organizacija i organizacija za mlade radi unapređenja održivosti rada organizacija u gradu Novom Sadu. Kroz Resurs kafe, u periodu od 21. septembra do 17. decembra, resursi su obuhvatili više od 60 učesnika.

I Resurs Kafe vodio je Deniz Hoti, osnivač Social Design Solution-a, pod temom  ”Da li je fandrejzing = brak”. Pričali smo na temu “fundraisinga”, odnosno o izazovima prikupljanja sredstava, kao i upotrebi savremene tehnologije i digitalnih alata u tom procesu.

II Resurs Kafe propraćen je temom “Koji je tajni sastojak najproduktivnih timova?”, gde smo se dotakli brige o zaposlenima unutar organizacije, a govornica Mia Popić, osnivačica i direktorka Sinergija centra otkrila nam je tajnu KO i ŠTA čini najbolje timove.

III Resurs Kafe obeležile su priče o praktičnim iskustvima sprovođenja Erasmus+ projekta, kako pripremiti učesnike, omladinske radnike, ko će organizovati koje aktivnosti, koji je najbolji način za sprovođenje finansija i kako organizovati smeštaj. O ovim “Tips & Tricks za sprovođenje Erasmus+ projekata” govorila je Jelena Glamočanin, direktorka ustanove Žil Vern.

IV Resurs Kafe je, na zanimljiv i interaktivan način, obeležilo predavanje Jelene Stojanović, izvršne direktorke NAPOR-a (Nacionalne asocijacije praktičara/ki omladinskog rada) i Nemanje Obradovića, programskog koordinatora NAPOR-a. Saznali smo da li su “Omladinski radnici/ce – pomodarstvo ili potreba?”, koja je njihova uloga u društvu, kao i koliko je važno da u direktnom radu sa mladima imamo stručne i kompetentne omladinske radnike/ce, koji su vođeni pravim vrednostima.

Koncept Resurs kafe-a

Resurs kafe je tako koncipiran da podstiče neformalni  razgovor, debatu, interakciju i dijalog između govornika i učesnika. Najuspešniji su oni Resurs kafei koji stvaraju ugodnu atmosferu u kojoj se svi prisutnu uključuju u
diskusiju. To nisu duga predavanja sa pasivnom publikom koja samo sluša predavača, već upravo obratno. Resurs cafe namenjen je, pre svega, omladinskim i organizacijama koje rade sa mladima.

Zašto radimo Resurs kafe?

Ove godine organizujemo 4 Resurs kafe-a na 4 različite tema. Resurs kafe je koncept koji je namenjen jačanju kapaciteta organizacija na lokalu. Ujedno predstavlja zaseban događaj na kojima razgovaramo o temama koje se odnose na održivi rad organizacije u kontekstu pandemije, ali u neformalnijoj atmosferi.

ZENIT BOOKS je radni prostor za kreativno delovanje koji omogućava prezentacioni prostor, prostor za sastanke, obuke i treninge, namenjen kreativcima, mladim preuzetnicima, frilenserima, organizacijama, kao i biznis sektoru. Zamišljen kao brend koji je sinonim za “izvrsnost”, nezavisnost,  vrhunski kvalitet i beskompromisnost. Otuda i ime Zenit. Cilj Zenita je širenje kulture i podizanje čitalačke svesti. Težnja  Zenit Books-a jeste da se pokaže da na ovim prostorima može da se radi kvalitetno i na svetskom nivou.

Programi #OPENS-a osmišljeni su tako da mladi budu ti koji se pitaju, inicijatori pozitivnih promena i pioniri kreativne industrije. Naš osnovni princip je da posmatramo mlade kao pozitivan resurs za razvoj, a ne problem koji treba rešiti. Odgovaranjem na potrebe mladih unapređujemo kvalitet njihovog života i učešća u društveno-političkim procesima.

Povezani članci:

Devojke u svetu tehnologija

OPENS i UNICEF Srbija sa ponosom predstavljaju program Devojke u svetu tehnologija kroz koji želimo da podstaknemo i osnažimo učešće mladih devojaka u ICT obrazovnim aktivnostima. Ovim povodom te pozivamo

Opširnije »