ZAVRŠENA OBUKA ZA VOLONTERE

U okviru plana rada Novosadskog volonterskog servisa sprovedena je osnovna obuka za volontere koja ima za cilj sticanje novih i utvrđivanje postojećih znanja o volontiranju. Obuka je realizovana u četvrtak, 03.06.2021. godine, u periodu od 13 do 18 časova u Omladinskom centru OPENS. Čitavoj obuci prisustvovalo je 22 učesnika, a tokom obuke obuhvaćeni su pojmovi volontiranja, ideje, istorija, oblici i modeli, prava i obaveze volontera kao i organizatora volontiranja, neke zakonske obaveze organizatora volontiranja kao i postojeći funkcionalni modeli i prakse kako kod nas, tako i u svetu. Volonteri su imali priliku da iskažu svoja očekivanja i strahove, gde su zajedničkim snagama sa mentorima obuke prevazilazili i radili na osnaživanju sopstvenih kapaciteta.

“Obuka je sprovedena prema principima radioničarskog i omladinskog rada kako bi se na  , te  predstavili volontiranje i osnovna znanja o istom. Važno je da se spoznaju i nauče osnove volonterskog menadžmenta kako bi se na siguran i uređen način pristupalo volontiranju. Rekla je Bojana Krgović, članica OPENS programskog tima.

USMENA EVALUACIJA UČESNIKA:

Volonteri su bili podeljeni u 4 grupe, gde su volontiranje definisali kao:

-Volontiranje predstavlja ulaganje znanja, volje, vremena, korisno je za dobrobit zajednice, društvenih grupa i pojedinaca bez materijalne naknade, uz poštovanje svih pravila i ograničenja prema volonterima, pri čemu volonter stiče vredna lična iskustva.

-Volontiranje je dobrovoljno pružanje pomoći pojedincu i zajednici u kojoj živimo u organizovanoj sredini, bez očekivanja novčane ili druge nagrade, čime lečimo dušu.

-Volontiranje je dobrovoljno i bezuslovno poklanjanje ljubavi, pažnje i pomoći od srca i sve to u cilju bolje organizacije i realizacije određenih manifestacija i službi.

-Volontiranje je svaka aktivnost koja podrazumeva dobrovoljan čin koji je plaćen iskustvom i zdravim ljudskim odnosima zarad boljeg društva.

Više o mogućnostima volontiranja u Novom Sadu na LINKU.

 

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »