Kako smo otključali vrata 2019?

2015. godine od njih smo za dlaku izgubili titulu, 2018. godine ovaj grad podigao je visoko lestvicu svega što jedna Omladinska prestonica treba da uradi, a u decembru smo u jednom od najlepših gradova Portugala, na obali Atlanskog okeana, oključali i zvanično vrata ka 2019. godini.

„Kaškaiš je uradio dosta toga u godini svoje prestonice, pre svega mislim na uspostavljanje mehanizama i sistema podrške na lokalu, budući da oni ništa od toga nisu imali, ni strategije, akcione planove i slično, kao što to ima već Novi Sad već su sve kreirali ove godine. Tu je njihov uspeh i jedan od glavnih rezultata. Naši programi i krajnji cilj potpuno su drugačiji kao i prilike u oba grada, ali zato imamo nekih sličnih procesa i programa, kao što je recimo participativno budžetiranje sa kojim su oni u realizaciju krenuli još prošle godine. Sa programom koji smo mi osmislili i sa brojem aktivnosti za sledeću godinu kao i planirani broj mladih ljudi koji će biti učesnici, biću slobodna i skromna da kažem da ćemo ih i te kako nadmašiti i verujem da ćemo zaista biti najbolja prestonica do sada,“ objašnjava koordinatorka za međunarodnu saradnju Valentina Antić.

Ceremonija je održana uz prisustvo državnog vrha Portugalije, zvaničnika Evropske unije, kao i predstavnika mladih iz cele Evrope.

“Ovo nije samo lokalna priča. Ovo je priča značajna za celu Srbiju. To je prava lepa pozitivna priča o jednom gradu iz naše države, da pokažemo da možemo da budemo konkurentni u Evropi evo sada sa veoma bitnom oblasti, a to je evropska politika prema mladima”, kaže Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Titulu Omladinske prestonice Evrope dodeljuje Evropski omladinski forum, telo koje predstavlja blizu deset miliona mladih sa starog kontineta. Već sada, nakon ceremonije proglašenje Omladinske prestonice Evrope za 2021. koja je održana baš u Novom Sadu, jasno je da će se naš grad vrlo glasno ucrtati u listu izuzetno uspešnih omladinskih prestonica, a naša godina još nije ni počela.

“Tu će biti preko 200 aktivnosti koje ćemo raditi u Novom Sadu od strane OPENS-a i našeg tima. Zajedno sa 42 partnerske organizaije sprovodimo još jedan veliki deo OPENS programa. Kroz sve to ukupno će proći preko pola miliona mladih ljudi, ne samo iz Novog Sada, već i regiona i čitave Evrope”, kaže Vukašin Grozdanović, koordinator OPENS-a 2019.

Novi Sad je jedini grad van EU koji je dobio ovu prestižnu tutulu. Programi koji se sprovode u okviru titule Omladinske prestonice Evrope već su u toku, ali nas 26. januara čeka spektakularno otvaranje godine prestonice i besplatan koncert za sve Novosađane. Ideja nam je da glasno uđemo u 2019. godinu i kažemo da je došao red na glas mladih.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »