NIJE LAKO OKAČITI SLIKU NA ZID

Galerija Matice srpske, organizovala je projekat “Mala škola muzeologije“ u novembru, gde su svi zainteresovani srednjoškolci dobili priliku da se upoznaju sa različitim oblastima muzejskog rada. Na radionicama sa kustosima, konzervatorima, muzejskim edukatorima i menadžerima u kulturi saznali su nešto o radu u muzeju i njegovim mogućnostima. Prvog februara otvorena je i prva izložba, koju su srednjoškolci samostalno osmislili na tri teme: Vremeplov društva, Početak kraja i A ko sam ja?

„Super sam se snašla, nije bilo ni teško ni naporno, sve je prošlo glatko. Moja tema je bila Početak kraja, na koju smo došli u kontaktu sa samim delima. Kroz ove radionice sam naučila da je zapravo jako teško napraviti izložbu, nije sve samo okačiti sliku na zid, takođe je potreban i dobar kontakt sa ljudima“ kaže učesnica iz Srednje Umetničke škole, Lola Kostić.

U okviru same izložbe, organizovan je kviz “Mladi pitaju“, kao i kustosko vođenje kroz izložbu kako bi publika imala priliku da čuje nešto više o temama i umetničkim delima koje su mladi odabrali. Novostečena saznanja bila su im potrebna prilikom odgovaranja na pitanja u kvizu. „Mladi su se snašli bolje nego što smo mi očekivali, jedanaest srednjoškolaca su sami odlučili koje će teme da obrađuju. Pokazali smo im gotovo sva dela koja se nalaze u Galeriji Matice srpske, pa su oni sami odabrali koja će se dela prikazati na izložbi i sami su osmislili koncept“, objašnjava kustoskinja Marija Žarkov.

Kako je Novi Sad omladinska prestonica Evrope, OPENS je imao svoju zonu na kojoj su svi posetioci mogli da se upoznaju sa radom omladinskog kluba, aktivnostima, budućim projektima i da se zabave sa VR-om kroz zanimljive igrice.

„OPENS je podržao mlade sa izložbe, i postavio svoju zonu baš ovde kako bi svi koji posete izložbu mogli da posete i naš kutak da čuju šta mi radimo i da možemo i mi da ih snažimo. Odziv je sjajan, tu su naši volonteri i trudimo se da ih kroz zanimljive igre informišemo o OPENS-u. Učesnici, takođe dobro reaguju jer je zona vizuelno dosta drugačija od same postavke izložbe. Ovo je prostor gde vas dočekaju volonteri, gde se priča i zabavlja. OPENS će nastaviti da posećuje ovakve događaje jer je ovo prilika da se mladi, koji do sada nisu bili uključeni, aktiviraju i da saznaju više o tituli omladinske prestonice Evrope i saznaju o njenim daljim aktivnostima“, kaže asistentkinja koordinatorske za omladinske aktivnosti, Jelena Karać. Izložba će biti postavljena u Galeriji Matice srpske sve do 24. marta, a svakog petka tamo možete da pronađete i OPENS fun zonu.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »