Otvorena vrata gradonačelnika

Pružamo priliku mladima da kreiraju grad baš po svojoj meri i osnažujemo ih i podstičemo da se uključe u donošenje odluka koje se njih tiču.
Još konkretnije, zapravo Otvaramo do sada nedostižna vrata mladima. Ideja je da se svakog meseca 20 mladih ljudi, zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada, diskutuje o problemima i potrebama sa kojima se suočavaju u Novom Sadu i u Vojvodini.

„Danas ću razgovarati sa sugrađanima mlađeg životnog doba o svim temama koje su njima interesantne i uvek mi znači da čujem šta je u fokusu njihove pažnje, na šta imaju zamerke, šta možemo poboljšati, tako da se radujem ovakvim susretima. Dakle, nema tabu tema, mogu da postave sva pitanja koja žele, komunikacija je potpuno otvorena. Ovaj oblik saradnje definisali smo i u samoj aplikaciji za Omladinsku prestonicu Evrope, ali to činimo, ne zbog titule, nego zbog mladih ljudi i benefita koje imamo od zajedničkog pristupa rešavanju
važnih pitanja,“ naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Prema rečima predstavnice Udruženja “Čepom do osmeha”; Vanje Petković, projekat ima za cilj da se što više mladih upozna sa funkcionisanjem gradskih uprava, sa njihovim nadležnostima i da im se omogući da razgovaraju sa gradonačelnikom o temama koje ih zanimaju. Učesnici projekta do sada su posetili Gradsku upravu za kulturu, GU za inspekcijske poslove, GU za imovinsko-pravne poslove, GU za investicije i građevinsko zemljište i GU za zaštitu životne sredine.

„Plan je da ove godine posetimo još deset gradskih uprava. Zadovoljni smo dosadašnjim prijemom, mi smo svi na istoj strani i cilj nam je da, kroz razgovor, dođemo do što boljih rešenja,“ istakla je Vanja Petković. Igor Stojilović iz Centra za omladinski rad i Krovne organizacije mladih Srbije ocenio je da projekat nudi odličan mehanizam da mladi direktno komuniciraju sa gradonačelnikom.

„Mladi zavise od gradskih odluka i važno je da imaju pristup donosiocima istih. Neke od tema o kojima želimo da razgovaramo su aktivno ušeće mladih u društvenim procesima, nezaposlenost, bezbednost, konkursi za omladinske organizacije, a cilj nam je da svi zajedno doprinesemo boljoj politici za mlade“ zaključio je Stojilović.

Projekat „Gradonačelnik otvara vrata“ je u okviru 46 projekata koje zajedno sa OPENSom sprovode 42 omladinske i organizacije za mlade. Projekat koji sprovodi organizacija „Čepom do osmeha“ ima za cilj upoznavanje mladih grada Novog Sada sa radom gradskih uprava i gradonačelnika i njihovo uključivanje u taj proces.

Foto: Jaroslav Pap

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »