Poslednja puzla pred 2019 -OPENS na putu

#ĐesBaGari

Boje, četkice, ekipu, narednu puzlu i krećemo put Sarajeva. Destinacija – Kino Bosna.

 

“Budući da je glavni cilj programa OPENS na putu – promovisanje mira, prijateljstva, zajedništva, prvenstveno među mladima i među nekim starijim generacijama, za koje se nadamo da će se malo ugledati na nas. Nas u regionu povezuje mnogo toga, smatramo da je pravo vreme da se mladi u regionu još više umreže i upoznaju, pa otuda i  ideja da to bude kroz umetnost i muziku – nekako smatramo da je to jezik koji mladi u regionu najbolje razumeju”, objašnjava koordinatorka programa Valentina Antić i dodaje da su dosadašnje reakcije vrlo pozitivne: “Svako ko je imao prilike da prati radove iscrtavanja, rado je ostajao da se druži sa nama i ćaska o tome šta radimo, koji su nam dalji planovi i slično. Upravo to smo i očekivali, iskreno, prosto, verujući da se kroz umetnost povezuju mladi, jer je to jezik koji svi razumemo”.

 

Još jednom, nakon stotinak podeljenih bedževa, nakon 284 kilometara i početne fascinacije neverovatnim gradom, sačekao nas je zid spreman za Mural i shvatili smo Zašto je zaista OPENS na putu.

 

Kada jedan grad u regionu ima titulu, reflektor cele Evrope ne treba da ostane samo unutar granica te države ili grada, već je reč o prilici da se program razgrana i da se uključe mladi celog regiona. Stoga se program uvek i sprovodi u partnerstvu sa lokalnim organizacijama, a kada je o Sarajevu reč, radi se o Udruženje “Obojena klapa”.

Sledeća godina, već je izazovnija. Krećemo od aprila i završavamo u oktobru, a na put idemo od Bitole, preko Tuzle, Kumanova, Banja Luke, Podgorice, Maribora i Tirane.

 

“U svakom gradu imamo lokalnu podršku, partnere koji nam umnogome olakšavaju posao. Sledeće godine smo omladinska prestonica i želimo da to svi znaju i da uhvate vremena dođu i posete Novi Sad i vide šta to imamo da im ponudimo”, zaključuje Antićeva.

 

Tako smo kampanju mira i prijateljstva počeli u Zagrebu, a u naredne dve godine obićićemo još 9 gradova i otvorićemo vrata Novog Sada svim mladima. Umetnik Petar Popović PIROS osmislio je stoga seriju murala, a svakoj slici koja će naredne dve godini biti oslikana na putu nedostaje po jedan delić. Jedna puzzla. Puzzla koja nas sve čekati u Novom Sadu, na kraju puta, u Omladinskoj prestonici Evrope 2019.

 

Možeš li da skupiš sve puzzle do tad?

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »