Urbani povrtari pokrenuli proleće

U okviru OPENS trogodišnjih projekata, Društvo Raspustilište je u četvrtak 21. marta godine u osnovnoj školi “Petefi Šandor” realizovalo prvu u nizu edukativnih radionica na kojoj je predstavilo projekat #URBANIPOVRTARI.

“Projekat je svoj ovogodišnji ciklus otpočeo upravo u ovoj školi u četvrtak, jer je to ujedno i dan ove škole. Projekat #urbanipovrtari ima za cilj promociju zdravog načina života u gradskoj sredini i okrenut je deci i mladim generacijama. Ovo je nastavak aktivnosti započetih početkom 2018. godine kada je u 3 novosadske osnovne škole 300 dece učestvovalo u sadnji i uzgajanju bilja u svojim školskim dvorištima. Centralna manifestacija u prisustvu više od 1300 dece održana je prošle godine 16.10. na Svetski dan hrane,” objašnjava Aleksandra Lukić, koordinatorka projekta.

Projekat URBANI POVRTARI realizuje se sa ciljem podizanja svesti kod mladih o potrebi očuvanja prirode uz razvijanje zdravih stilova života, kroz edukaciju o proizvodnji i pripremi zdrave hrane. U dvorištima škola postavljaju se leje u kojima učesnici sade i uzgajaju povrće na ekološki ispravan i prihvatljiv način.  Na taj način se uz praktičan rad kod učesnika razvijaju zdravi stilovi života i stvara navika očuvanja sveta oko nas. Takođe, tokom realizacije projekta  u školama se održavaju edukativno-ekološke radionice  na otvorenom o zdravoj hrani.

Projekat se za 2019. godinu završava sadnjom drveća u dvorištima škola.

U 2019. godini URBANI POVRTARI će se realizovati u saradnji sa šest osnovnih i nekoliko srednjih škola i fakulteta.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »