11 stvari koje moraš znati o OPENS Distriktu

Kada kažemo “skejteri” i dodamo i spotovi bendova poput Blink 182, Nofx, ali i mlađi dani Avril Lavigne, na šta te to asocira? Nama je prva asocijacija kraj 90-ih i početak 2000-ih, pop punk, boje, grafiti, street style i OPENS distrikt.
OPENS distrikt nam prve polovine septembra, u panonski, kulturni Novi Sad, donosi atmosferu prave urbane kulture, čiji je sastavni deo i nadmetanje u ekstremnim sportovima.
Donosimo 11 stvari koje moraš znati o OPENS distriktu pre nego se uputiš na ovaj najbolji adrenalinski festival!

1. Centar urbane kulture
OPENS distrikt jedinstveni je međunarodni festival ulične kulture, umetnosti i sporta koji u Novi Sad dovodi svetske zvezde. A uključuje omladinski kamp, Distrikt party u Bloku, Oslikavanje murala i Opens distrikt FISE show. Plato ispred SPENSa u dva dana biće mesto za pomeranje granica, jako dobru muziku, neverovatne egzibicije, skejtere, rolere, Slavic treš market, Free klinike i mnogo dobrih stvari.

2. Takmičarske kategorije su BMX, skate…?
Ovaj festival je međunarodno takmičenje ekstremnih sportova u disciplinama Skate, Inline, BMX te romobil, u kategorijama amatera i profesionalaca. I što onda mislite da možete tamo očekivati? Hrpu skejtera, rolera, romobilaša i vozača i vozačica BMX-a. Baš kao i u skoro svakom videu Blink 182-a!

3. Dolaze neka vrlo poznata imena sa scene ekstremnih sportova!
Archie Cole (Scooter) čije su vožnje i akrobacije neke su od najuzbudljivijih na svetu. Kao jedan od najboljih vozača na trotinetu, pod svojim imenom ima mnoge svetske nagrade. Charles Padel (Scooter) uvek nasmejan i veseo, jedan je od najboljih vozača trotineta u Francuskoj. Njegove vožnje su prepune sirove energije, što mu omogućava da dostigne neverovatne visine i uradi neke od najtežih akrobacija na trotinetu. Poznatiji kao “The Flying Dutchman”, Daniel Wedemeijer (BMX) jedan je od vozača koji voli brzu, žestoku i do sada neviđenu vožnju. Diako Diabi (Roller) rođen je za scenu i jedan je od značajnijih vozača rolera u Francuskoj. Na svakom nastupu gura sebe izvan svojih okvira kako bi, ljudima koji ga podržavaju, pružio nezaboravan show. Matthieu Bonnecuelle (Flatland) jedan je od najpoznatijih underground BMX vozača koji svojim svojim veštinama ne prestaje da oduševljava i pomera granice vožnje. I to je samo nekoliko. Bukvalno dream team.

4. Muzički program festivala je brutalan!
Janchezz je turntable DJ kog karakteriše izuzetan freestyle nastup kroz muzičke žanrove, a Rasheed i Yeah Left su novosadski DJ-evi i producenti sa po 15 godina karijere, pojedinačno ostvareni u više sfera elektronske muzike, a u poslednjih 5 godina su najviše pažnje privukli projektom CAKE Beats i sopstvenom binom na Exit festivalu.

5. Ulaz je besplatan!
To je to. Ulaz je besplatan. 🙂

6. Festival se odvija na nekoliko lokacija u Novom Sadu!
Mesna zajednica Omladinskog pokreta, ceo Blok se boji, tereni su za žurku, dok je plato ispred SPENSa je za spektakl. Sve je tu!

7. Srce na hejt!
Sprite dolazi u Distrikt i to kampanjom Srce na hejt koja proziva hejtere. Više nije IN biti nasilnik. Pegice, kilogrami, proteze… i niz drugih, naših posebnosti su KUL. Ponesi ih sve na Distrikt!

8. Free clinics i M&G
Želiš da upoznaš nekog od rajdera ili da isprobaš platformu i pokažeš šta znaš? Nema problema, FISE dolazi raspoloženo i pokreće kliniku za sve one koji bi da nauče nov trik!

9. Board slide i masa drugih trikova
Flipovi, skok u visinu 16,4 metra od zemlje i 83 okreta u minuti na jednom BMX-u. Pomeramo granice nemogućeg. Trikovi koje ovi momci izvode, za obične smrtnike su izvanredni, ali i vrlo opasni, stoga možete očekivati konstantno oduševljenje prilikom gledanja. Kako se okreću u vazduhu na biciklima, kako vrte romobil u skoku, kako slajdaju sa skejtovima po rubovima… Pa to se treba videti uživo, zar ne?

10. Crtanje grafita
Kako to misliš nismo mislili na grafite? Grafiti se uz celu shemu festivala urbane kulture slažu kao lonac s poklopcem. Pitate se koje će fotke biti najbolje za Instagram? Pa možda baš s grafitima! Još ako znaš kosu Artez, Čez ili Piros koji će u okviru Distrikta oslikavati Novi Sad, onda znaš kakva nas izložba čeka.

11. Slavik treš market, bele čarape tetovaže i ceo streetstyle fazon
Sastavni deo takvog festivala je i posebna odeća, specifična za tu subkuluturu. Tako da ćemo imati prilike da vidimo različite stylinge od kojih će neki sigurno uključivati i pantalone vrlo niskog struka (s dodatkom bokserica koje vire), majice različitih bendova, patike poznatih brendova i neizostavne visoke bele čarape na skate patike. Verujemo kako će barem nekoliko ljudi na festivalu pokazati i one tetovaže koje imaju ispod majice. A isto tako, i vi tamo možete pokazati svoje tetovaže i pronaći inspiraciju za neke nove crteže po svom telu. Sem da vidite, doživite, inspirišete se ili fotkate, moći ćete sebi i da kupite ceo fazon i to na Slavic treš marketu.

12. Bonus: Jaaaako puno skejtera

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »