Boje su u pokretu

Pobednici OPENS-ove kampanje „ČIME TI BOJIŠ GRAD?“ svečano su proglašeni u petak u Areni Cineplex. Četvoro pobednika našlo se u prvom dokumentarnom filmu o mladima Novog Sada i osvojilo vredne nagrade.

U bazu su stigli snimci najrazličitijeg sadržaja od muzičkih performansa pa sve do sportskih veština. Žiri je imao zadatak da selektuje najbolje i napravi uži izbor. Najbolji kadrovi, koji prikazuju način na koji mladi boje grad, deo su prvog dokumentarnog filma o mladima i time su stekli pravo na glavnu nagradu-karte i obezbeđen smeštaj za obilazak svih pet EXIT festivala u regionu 2019. godine uz OPENS kamper. Četiri pobedničke ideje kriju se iza kreativnih imena :“Pokaži boje ovog grada drugima” – Jovan Čavić, “Student za primer” – Bojan Cibula, “Ljubav za Novi Sad” – Emilija Ostojić i “Boje su u nama” autorke Gale Jokić.

„Kada sam videla da su objavljenje prijave za konkurs, rodila se ideja za snimanje pokreta, u bilo kom smislu. Htela sam da prikažem šetanje, plesanje, mirovanje i trčanje kroz različite delove grada. Inspiracija je došla u spontanom razgovoru sa drugom kada mi je rekao da, kada bismo zaustavili vreme, ne bismo videli ništa jer do nas ne bi dolazili talasi boja. Ideja mi je bila da obojim grad pokretom, ali se na kraju ispostavilo da same boje već jesu pokret. Ne mogu da kažem da sam očekivala pobedu, više sam je iščekivala, a sada sam prezadovoljna i presrećna što je moj rad prepoznat,“ kaže pobednica Gala Jokić.

OPENS je platforma koja pruža podršku mladima i daje im prostor da se kroz najkreativniji način prikažu odgovarajući na pitanje – ČIME TI BOJIŠ GRAD? Kriterijumi su jasno postavljeni a uslov je bio da svi rade ono što vole i to snime.

„U skladu sa idejom smo osmislili i kriterijume, gde smo gledali ko će najviše da da sebe i ko je najbolje prikazao mlade u Novom Sadu. Mladi su veoma talentovani a tema je vrlo široka. Stizali su nam snimci od ljudi koji se vidno već dugo bave snimanjem i fotografijom i neki potpuno amaterski. Najteže nam je bilo da suzimo izbor jer je sadržaj ekstremno raznovrstan. Dobijali smo snimke u različitim trajanjima i rezolucijama, ali smo se koncentrisali na sadržaj i kreativnost,“ objašnjava članica žirija Sonja Petrović.

U okviru kampanje tri momka su oslikala OPENS kamper i time je on postao omladinski klub na točkovima. Kamper će putovati po regionu i biće na svim EXIT festivalima.

Koodinator OPENS-a Vukašin Grozdanović, čestita pobednicima i raduje se daljoj saradnji: „Mladima su uvek otvorena vrata za ideje i saradnju, time svi zajedno pokušavamo da ostavimo trag u našem gradu. Pozivam mlade da iskoriste priliku da nam se jave da nešto zajedno napravimo i promenimo. Glavni cilj nam je da ono što radimo ostane iza nas i da se nastavi održivost omladinske politike. Novac ne treba da bude razlog zbog kog se neke stvari ne održavaju,“ objašnjava koordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović.

Ovom prilikom OPENS je dao još jednu šansu mladima da učestvuju u aktivnostima i pokaže im da su vrata OPENS-a uvek otvorena za nove ideje i predloge.

Dobitnici robnih nagrada su: INSTAX APARAT “Grad koji boji” – Marko Trbojević, INSTAX APARAT “Tito i grafiti” – Petar Jerković, AKCIONA KAMERA “Movement” – Filip Tokić, AKCIONA KAMERA “Art of cooking” – Viktor Jan, DRON SA KAMEROM “Šta akro obojimo” – Nenad Savković i BEŽIČNE SLUŠALICE “Elegancijom bojimo grad” – Vanja Lebović.

Povezani članci:

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ, ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДОВЕ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОДРШКУ У ПРОЦЕСУ УСПОСТАВЉАЊА ОМЛАДИНСКИХ ПРОСТОРА

Програм  „Трансформација омладинске политике” Омладинског савеза удружења ОПЕНС фокусира се на заговарање за и успостављање омладинских простора у Србији. Пошавши од чињенице да су улагања у просторе и програме за младе

Opširnije »